Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2015

Nastavak deflacijskog pritiska u listopadu

Prema posljednjim podacima DZS-a, u listopadu je godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila pad od 0,9% što je četvrti mjesec zaredom otkako se bilježe negativne stope inflacije na godišnjoj razini. Premda su u odnosu na rujan ove godine potrošačke cijene blago porasle za 0,1%, u kumulativnom razdoblju od prvih deset mjeseci zabilježile su prosječan pad od 0,4% na godišnjoj razini...

Promatrajući prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u listopadu su najviše porasle cijene odjeće i obuće koje su zbog novih kolekcija u prosjeku više za 6,6% u odnosu na prethodni mjesec, ostvarivši tako najveći doprinos (od 0,34%) mjesečnom rastu potrošačkih cijena. Pozitivan doprinos mjesečnom rastu inflacije došao je i od blago viših cijena u kategoriji pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva gdje je zabilježen prosječan mjesečni rast cijena od 0,8% u odnosu na rujan. Istovremeno su cijene u kategoriji zdravlja i obrazovanja na mjesečnoj razini zabilježile stagnaciju. S druge strane, mjesečni rast inflacije ublažen je prosječnim padom cijena (od 2,2% mjesečno) u kategoriji rekreacije i kulture gdje je ujedno zabilježen i najveći negativni doprinos mjesečnom padu cijena (-0,12%).

Promatrajući u odnosu na isti mjesec prošle godine, nastavku deflatornih kretanja u listopadu snažno je pridonio pad cijena u kategoriji prijevoza (8,9%) potaknut padom u kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (14,4%). Slijedi ga pad cijena u kategoriji rekreacije i kulture (1,1%), obrazovanju (1%) te u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (0,7%) te u komunikacijama (0,3%). S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini ublažio je rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića (0,7% godišnje) uzrokovan godišnjim rastom cijena ulja i masnoća (8,5%) te voća i povrća (7,5% odnosno 3,2%). Također, rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji alkoholnih pića i duhana (1,8%).

Deflacijske pritiske na domaće cijene podržavaju niže uvozne cijene sirove nafte, stoga su u listopadu cijene plina bile niže za 6,6% godišnje dok su cijene tekućih goriva također zabilježile snažan dvoznamenkasti pad od gotovo 30% u odnosu na isti mjesec lani. Isključimo li stoga iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije u listopadu zabilježila je pozitivnu stopu godišnjeg rasta od 0,7%.

"Do kraja godine očekujemo nastavak trenda deflacijskih pritisaka prvenstveno uzrokovanih uvezenim učincima uslijed nižih cijena energenata na inozemnim tržištima. Podrška nižim potrošačkim cijenama pristizat će i od razmjerno slabe domaće potražnje", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram