Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2015

Stigli podaci za treći kvartal: BDP Eurozone porastao 1,6 posto

U petak su pristigle objave o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za pojedine zemlje eurozone. Tako je u Francuskoj BDP porastao za 0,3% na tromjesečnoj razini dok je u usporedbi s istim tromjesečjem lani zabilježio blago viši rast od očekivanja (1,2% vs 1,1%)...

S druge strane, u Italiji je ostvaren nešto blaži rast u odnosu na očekivanja: 0,2% na tromjesečnoj razini te 0,9% u odnosu na treće tromjesečje lani.

U skladu s predviđanjima, u istom promatranom razdoblju u Njemačkoj je blago usporio rast BDP-a na 0,3% u odnosu na prethodno tromjesečje dok je na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabilježen rast od 1,7%.

Blago niži rast BDP-a u odnosu na očekivanja (1,8%) u najvećem gospodarstvu eurozone posljedično je rezultirao i nešto nižim rastom BDP-a na razini eurozone. Tako je u trećem ovogodišnjem tromjesečju, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u eurozoni porastao za 0,3% u odnosu na prethodno tromjesečje dok je na godišnjoj razini zabilježio stopu rasta od 1,6% (očekivano 1,7%).

Usporeniji rast na tromjesečnoj razini ostavlja stoga BDP u eurozoni još uvijek na stopama rasta ispod onih razina kakve su zabilježene u predrecesijsko vrijeme.

Ispodočekivano ostvarenje BDP-a u eurozoni je ojačalo tržišna nagađanja o divergentnim monetarnim potezima dviju središnjih banaka (Fed-a i ESB-a) koje se očekuju do kraja godine.

Posljedično, prinos na njemački desetogodišnji Bund tjedan je završio na razinama 0,56% uz dnevni pad prinosa od 5bb. Trend su slijedile i obveznice zemalja EU periferije istog dospijeća čiji su prinosi kliznuli na niže razine: talijanski se spustio na 1,56% (-4bb), španjolski na 1,79% (-5bb) te portugalski na 2,74% (-2bb).

U sužavanju njihovih spread-ova prednjačile su talijanske 10-godišnje obveznice koje su na tjednoj razini zabilježile zamjetan dvoznamenkasti pad prinosa od 22bb.

S druge strane Atlantika, spread na petogodišnju američku obveznicu dosegnuo je razinu od 180bb, što predstavlja najširi spread u odnosu na istovjetni Bund od 1999. godine, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram