Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2015

Kinezi povećali inozemna ulaganja, najviše ulažu u Hong Kong

Kineska vanjska nefinancijska ulaganja tijekom prvih 10 mjeseci 2015. skočila su za 16.3 posto uspoređujući s prethodnom godinom, što se smatra stabilizatorom svjetskog gospodarskog rasta...

Podaci koje je objavilo kinesko Ministarstvo trgovine pokazuju da su tijekom tog razdoblja direktna vanjska ulaganja (ODI) iz kineskog kopna iznosila gotovo 590 milijardi yuana, odnosno 95 milijardi dolara.

Jiang Wenbin, zamjenik direktora Odjela za suradnju pri Ministarstvu financija, izjavio je da je Hong Kong i ove godine ostao jednim od najpopularnijih odredišta za direktna vanjska ulaganja s kineskog kopna.

"Polovica vanjskih direktnih ulaganja otišla je u Specijalnu administrativnu regiju (SAR) Hong Kong, koja zbog svog statusa međuarodnog financijskog centra privlači ogroman broj tvrtki s kineskog kopna. Mnoge tvrtke s kineskog kopna strana ulaganja su obavili aktivno kroz svoje satelitske urede otvorene u Hong Kongu. Od siječnja do listopada ulagači s kopna izvršili su u SAR Hong Kong vanjska direktna ulaganja u vrijednosti od 48.2 milijarde dolara, što čini 50.6 posto ukupne količine direktnih stranih ulaganja u tom razdoblju."

Jiang je skok vanskih direktnih ulaganja pripisao kineskoj inicijativi "Pojas i Put". Izjavio je da je projekt osigurao novi gospodarski zamah promocijom međunarodne suradnje i povećanjem proizvodnog kapaciteta.

"U posljednjih 10 mjeseci, kineske tvrtke izvršile su vanjska direktna ulaganja u 49 zemalja regije Pojasa i Puta, čime su postigle povećanje od 36.7 posto uspoređujući s prethodnom godinom te dosegle gotovo 13.2 milijarde dolara."

Projekti vanjskih direktnih ulaganja pokrivaju širok raspon područja, uključujući prijevoz, izgradnju nekretnina, proizvodnju električne energije i petrokemijske industrije, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram