Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2015

Gotovo trećina globalnog rasta dolazi iz Kine

Kina globalnom rastu pridonosi s nekih 30% te je ujedno drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i najveća zemlja u razvoju. Upravo zbog povoljnog učinka ovih kretanja stvorit će se pozitivna energija koja će nastaviti stvarati prilike diljem svijeta, piše CRI...

Dok se ''magla'' međunarodne financijske kriza, koja obavija čitav svijet, tek mora raščistiti, kolektivne akcije za uključivi i snažan rast, odnosno karakteristike koje definiraju priču o kineskom rastu, pretvorile su se u zvijezdu vodilju koja može pomoći zemljama i regijama da lakše plove ovim burnim gospodarskim vodama.

O ovim se kretanjima također mnogo govorilo i na upravo završenom summitu G20 u turskoj Antaliji.

G20, koji čini oko 80% svjetske trgovine te dvije trećine svjetske populacije, na jednom mjestu okuplja najnaprednija te gospodarstva koja grabe prema samom vrhu kako bi se raspravilo o pitanjima vezanim uz gospodarske i financijske mjere.

Prvi summit G20 održan je 2008. u SAD-u, točnije u glavnom gradu te države Washingtonu. Od utemeljenja ta je skupina igrala cjelovitu ulogu u promicanju mnogo uravnoteženije i razvijenije međunarodne financijske strukture.

Kineski predsjednik Xi Jinping je, prilikom obraćanja vođama i predstavnicima zemalja članica na summitu u Antaliji, rekao kako oni ne samo da bi trebali rješavati aktualne izazove stabilizacijom rasta nego također pokušati problem riješiti u samom korijenu nastojeći tražiti dugoročna rješenja.

Oporavak, koji je tekao poprilično nervozno slijedom financijske krize koja je od 2008. potresala svijet, mnogi su koristili kao primjer zašto poboljšanja u aktualnom sustavu globalnog upravljanja financijskim pitanjima moraju biti učinjena. Zapravo, sustav potican kolektivnim dijalogom o djelovanju, vođen tržištima koja jačaju te različitim pokretačima rasta već dobiva na svom zamahu.

Tu opet možemo vidjeti sličnosti s mjerama koje uvodi Kina - u ovom slučaju otvoren i zajednički razvoj, odnosno dvije strategije za koje se očekuju da će biti objavljene u nacrtu nacionalnog plana gospodarskog i društvenog razvoja odnosno 13. Petogodišnjeg plana za razdoblje od 2016. do 2020.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram