Zatvori
Poslovni Puls
19/11/2015

Ovo je ruski odgovor na Boeing i Airbus

Još prije godinu dana nije bilo ni govora o obnavljanju serijske proizvodnje ruskih dugolinijskih aviona. Naprotiv, nacionalna kompanija „Aeroflot“ je iz svog avio-parka izbacivala Il-96. Bilo je ukupno šest dugolinijskih Il-96-300, koje je kompanija počela koristiti 1995. Razlog je bio zastarjevanje aviona, niska ekonomska učinkovitost (Il-96 ima četiri motora, a Boeing i Airbus po dva), kao i neudobna unutrašnjost aviona...

Il-96 je prvi ruski širokotrupni dugolinijski putnički avion. Prošao je čitavu seriju ozbiljnih ispitivanja i letova na dugim relacijama. Na probnom letu Moskva – Petropavlovsk Kamčatski – Moskva bez slijetanja u Petropavlovsku avion je preletio 14 800 km za 18 sati i 9 minuta.

Velika pažnja poklonjena je sigurnosti svih sustava upravljanja avionom Il-96-300. Njegove električne komande leta (fly-by-wire control system) duplirane su mehaničkim sustavom, gdje se sva sila od palice i pedala prenosi na krmila pomoću sajli, tako da u slučaju otkazivanja elektronike pilot može ručno spustiti avion. Konstrukcija aviona je idealna ne samo po aerodinamici, već i po koeficijentu sigurnosti i konstruktorskim rješenjima.

Piloti koji su upravljali ovim avionima ističu njihovu pouzdanost i jednostavnost u usporedbi sa zapadnim konkurentima.

Zanimanje za nabavku dugolinijskog aviona ruske proizvodnje ispoljavali su Venezuela, Peru, Kina i više država Bliskog istoka. U nekim zemljama bili su čak potpisani i odgovarajući sporazumi. Međutim, avioni Il-96 su poletjeli samo na Karibe, s tim što je jedan od ruskih aviona bio isporučen Kubi kao predsjednički avion.

Avion Il-96 „spasilo“ je Ministarstvo obrane, koje je 2013. naručilo izgradnju aviona-cisterni na bazi teretne modifikacije Il-96-400. Modernizirana verzija transportnog aviona treba prevoziti preko 65 tona goriva i preletjeti 13 tisuća kilometara, puneći gorivom nosače raketa i presretače na velikim udaljenostima tijekom njihovih borbenih zadataka. Prva dva aviona trebali bi stići krajem 2015.

S obzirom na promijenjene okolnosti, sada se pojavila šansa i za obnavljanje serijske proizvodnje Il-96, a time i korištenja ovih aviona u komercijalne svrhe.

„Ako budu uvedene sankcije za Boeing i Airbus, onda ćemo vi, ja i 143 milijuna putnika prijeći na željeznicu i automobile, a na 60% teritorija naše zemlje, gdje nema ni željeznice ni auto-puteva, naše stanovništvo će biti prisiljeno prijeći na pseće i jelenske zaprege. Naravno, to je šala, ali predsjednik RF je prvi shvatio da je to pitanje nacionalne sigurnosti. On je već dao nalog da se vidi što je s avionom Il-114… Sada je pokrenuto i pitanje Il-96“, izjavio je u intervjuu za radio-stanicu Business FM zaslužni pilot SSSR Oleg Smirnov. S obzirom na relativno brzi prelazak s pojedinačne na serijsku proizvodnju, prilično je velika vjerojatnost da ćemo na nebu uskoro vidjeti Iljušinovog diva, piše RBTH.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram