Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2015

Prosječna plaća u rujnu iznosila 7.945 kn

Prema prvim podacima DZS-a, prosječne bruto i neto plaće u rujnu su zabilježile mjesečni pad dok su na godišnjoj razini nastavile s pozitivnim stopama rasta...

Tako je prosječna nominalna bruto plaća u rujnu iznosila 7.945 kuna što je 113 kuna manje u odnosu na kolovoz (pad od 1,4%). Istovremeno, na godišnjoj razini je zabilježila rast za 125 kuna te je nominalno veća za 1,6%. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna bruto plaća u rujnu je porasla za 2,4%.

Prosječna isplaćena neto plaća za rujan iznosila je 5.640 kuna što je 72 kune manje u usporedbi s prethodnim mjesecom. Premda je na mjesečnoj razini nominalna neto plaća zabilježila pad od 1,3%, u odnosu na prošlogodišnji rujan viša je za 198 kuna odnosno 3,6%. Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna neto plaća u rujnu je porasla za 4,4%.

"Detaljnije izvješće iz kojeg ćemo moći iščitati kretanje plaća po djelatnostima bit će objavljeno početkom sljedećeg tjedna. Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta realnih neto plaća, koje će biti podržane niskom inflacijom te učinkom poreznih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak koje su na snazi od početka godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram