Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2015

RBA analitičari: Nezaposlenost ostaje na visokim razinama

U skladu s našim očekivanjima, DZS-ova objava stope registrirane nezaposlenosti potvrdila je nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom listopada zabilježivši porast na 17,2%...

Na rast registrirane stope nezaposlenosti prethodno je upućivala i statistika HZZ-a, zabilježivši u istom promatranom mjesecu rast broja nezaposlenih za 16.354 osoba u odnosu na rujan (6,3%). Relativno visoka stopa nezaposlenosti održava sezonski odljev osoba iz statusa zaposlenosti (uslijed završetka glavne turističke sezone), ali i strukturne probleme poput pada aktivnog stanovništva.

Ipak, na godišnjoj razini nastavila su se pozitivna kretanja te je tako stopa nezaposlenosti u listopadu za 1,5pb niža nego u istom mjesecu prošle godine. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 17,7% dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 19,8%.

"S obzirom da kretanja na tržištu rada ostaju i dalje nepovoljna, uz očekivani blagi rast gospodarstva u 2015. godini možemo očekivati da će prosječna stopa nezaposlenosti ostati na razmjerno visokim razinama (oko 18,2%). Osim visoke razine nezaposlenosti, u narednom razdoblju tržište rada bit će obilježeno niskom razinom aktivnosti i zaposlenosti, što uvelike smanjuje kupovnu moć i smanjuje potencijal gospodarskog oporavka", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram