Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2015

U listopadu pogoršanje pouzdanja potrošača

Prema posljednjim podacima iz mjesečne Ankete o pouzdanju potrošača koje je objavio HNB, u listopadu je zabilježeno pogoršanje sva tri kompozitna indeksa...

Tako je u listopadu kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) zabilježio pogoršanje za 1,4 indeksna boda spustivši se s -7,6 u rujnu na -9 u listopadu. Mjesečno pogoršanje indeksa ukazuje na pad očekivanja u svezi s financijskom situacijom unutar kućanstva (pad indeksa odgovora za 0,3 indeksna boda) te ekonomskom situacijom u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci čiji je indeks odgovora na mjesečnoj razini niži za 2,5 indeksnih bodova. No, usprkos pogoršanju na mjesečnoj razini, promatrano u odnosu na listopad 2014. godine pokazatelj i dalje pokazuje godišnje poboljšanje za 16,1 indeksnih bodova.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP), koji pored sastavnica IOP-a sadrži i procjenu kretanja broja nezaposlenih te procjenu mogućnosti osobne štednje u narednih 12 mjeseci, zabilježio je u listopadu razinu od -21,9. Iako je navedena razina niža za 0,4 indeksnih bodova u odnosu na rujan, na godišnjoj razini indeks pokazuje poboljšanje za 15,7 indeksnih bodova. Osim već spomenutih pogoršanja sastavnica IOP-a mjesečno pogoršanje indeksa pouzdanja potrošača najvećim dijelom dolazi od pesimističnijih očekivanja glede mogućnosti štednje (pogoršanje indeksa odgovora za 3,5 indeksnih bodova). Snažnije pogoršanje ovog indeksa ublažila su optimističnija očekivanja glede budućih kretanja na tržištu rada odnosno kretanja broja nezaposlenih (poboljšanje od 4,5 indeksna boda na mjesečnoj razini te 25,2 na godišnjoj razini).

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) kliznuo je s -26,3 u rujnu na -27,9 indeksna boda u listopadu. Razlog tome je pad očekivanja glede mogućnosti kupnje trajnih dobara (za 3,2 indeksna boda) što bi pak moglo biti pod utjecajem percepcije kako se ukupna ekonomska situacija u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci pogoršala (pad za 2,1 indeksna boda). S druge strane, indeks odgovora ispitanika o tome kako se tijekom posljednjih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u njihovom kućanstvu ukazuje na mjesečno poboljšanje za 0,6 indeksna boda. Promatrano odnosu na isti mjesec prošle godine indeks raspoloženja potrošača pokazuje poboljšanje za 13,4 indeksnih bodova.

"Možemo zaključiti da bez obzira na mjesečna pogoršanja kod sva tri kompozitna indeksa u listopadu, činjenica je da se na godišnjoj razini trend njihovog kretanja uglavnom poboljšavao tijekom 2015. godine. Posljedično su i vrijednosti sva tri kompozitna indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača dosegnula razine kakve su posljednji put viđene u predrecesijskoj 2007. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram