Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2015

Imućni ruski turisti iduće godine zaobilaze Tursku

Naveći ruski turistički operateri su obustavili prodaju turističkih paketa u Tursku nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova RF i Federalna turistička agencija savjetovala građanima da se suzdrže od putovanja u Tursku zbog ''povišene turističke prijetnje'' nakon što su turske Zračne snage oborile ruski bombarder Su-24. Zasad nema govora o obustavi službenog avioprometa između Turske i Rusije...

Zasad nema točnih podataka o broju Rusa koji se nalaze u Turskoj. Prema ocjenama Ruskog saveza turističke industrije (RST) i Udruženja turističkih operatora Rusije (ATOR), radi se o 10 tisuća ljudi u Turskoj. Otprilike 20% od njih su oni koji su ranije u studenom rezervirali Tursku zbog obustave avio-prometa s Egiptom (druge najpopularnije destinacije za Rusiju). Rosturizam procjenjuje broj putnika na 10-20 tisuća.

Gubitak od obustave prodaje aranžmana u Tursku mogao bi iznositi milijune dolara, smatraju u ATOR-u. ''Budući da studeni nije sezona za Tursku, zasad je suviše rano govoriti o ozbiljnim gubicima za biznis. No ako se sukob još više poveća, obustavit će se prodaja karata na dva-tri mjeseca'', stoji u izvještaju ATOR-a.

Ruski turistički operateri procijenili su gubitke od obustave realizacije letova u Egipat na 30 milijuna dolara.

U 2014. Tursku je posjetilo 3, 3 milijuna ruskih turista. Turska je tako najpopularnija destinacija za ruske građane, stoji u izvještaju podataka Rosstata. U prvih pola godine 2015. u državu je ušlo 1,3 milijuna ljudi.

Prema riječima predstavnika Onlinetura Igorja Blinova, prosječna minimalna cijena puta u Tursku iznosi 20-30 tisuća rubalja (300-460 dolara) za jednog čovjeka. Polazeći od te ocjene, količina tržišta organiziranog turizma iz Rusije u Tursku mogla je iznositi prošle godine između 990 milijuna do 1,5 milijarde dolara.

Rusija je, nakon Njemačke, druga zemlja po broju turista u Turskoj (u 2014. Tursku je posjetilo 5,4 milijuna Nijemaca, i u siječnju 2015. – 4, 4 milijuna).

Prošle godine je jedan strani turist prosječno trošio na odmor, prema podacima Ministarstva turizma Turske, 775 dolara, a u siječnju-rujnu ove godine – 709$. Tako su Rusi u 2014. mogli ostaviti oko 3,5 milijardi dolara u Turskoj, a za devet mjeseci – 2, 3 milijarde dolara, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram