Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2015

Predstavljeni predvodnici na području inovacija u Srednjoj i istočnoj Europi

Vozilo kojim se može upravljati izravno iz invalidskih kolica, brži i jeftiniji testovi za otkrivanje Ebole, bespilotne letjelice osmišljena za korištenje u misijama spašavanja – kreatori ovakvih inovacija samo su neki od nositelji promjena koji su prepoznati i uvršteni u drugo izdanje liste New Europe 100 najboljih inovatora za područje Srednje i istočne Europe, stoji u priopćenju...

Ove godine na listi su se našla četiri nositelja promjena iz Hrvatske, uključujući Valenta Turkovića iz Otvorene mreže ("Open net"), grupa volontera koji su kreirali mobilne Wi-Fi točke za izbjeglice, Miroslava Vrankića, kreator elektroničkog asistenta koji se kontrolira glasom za osobe s invaliditetom, Jan Jilek iz Dotmetricsa za poticanje strukturnih reformi i izgradnju pan-EU startup infrastrukture i Matija Kopić iz Farmerona za inovacije u poljoprivredi. Među 100 predvoditelja promjena u regiji su pojedinci koji upotrebljavaju moderne tehnologije za stvaranje novih smjerova u kulturi, politici, poslovanju, znanosti ili u društvenim aktivnostima.

Većina njih su poduzetnici (50%) ili aktivisti i političari (32%). Wojciech Przybylski iz fondacije Res Publica, inicijator projekta je izjavio: "Lista predstavlja ljude koji će u bliskoj budućnosti biti pokretači promjena u Srednjoj i istočnoj Europi." Među ovogodišnjim pobjednicima su ljudi koji nisu samo inicijatori pozitivnih promjena nego i rješavaju pojedine društvene probleme kao što su kreatori web-platformi koje povezuju umjetnike i potencijalne pokrovitelje, dizajneri interaktivnih robota za medicinsku rehabilitaciju, organizacije koje podučavaju djecu informatičkim vještinama ili konstruktori bespilotne letjelice AirDog koja se koristi u ekstremnim sportovima. Ovogodišnje izdanje liste također odaje priznanje poznatim političarima.

Među nagrađenima je Toomas Hendrik Ilvec, predsjednik Estonije jedan od kreatora visoko razvijene ekonomije svoje zemlje i sada je sinonim za inovacije i e-rješenja u ekonomskom, obrazovnom i političkom sektoru te Andrej Kiska, predsjednik Slovačke koji snažno podržava kulturu inovacija u cijeloj regiji. Organizatori su izabrali nositelje promjena na osnovu javnih nominacija i prijedloga Nominating Partners u sljedećim kategorijama: poslovanje, znanost, mediji i kultura, društvo i politika, ističe se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram