Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2015

Uobičajeni rast broja nezaposlenih u studenom

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u studenom je broj nezaposlenih osoba iznosio 284.657 što je 3,2% više u odnosu na prethodni mjesec...

Iako je na mjesečnoj razini (treći mjesec zaredom) zabilježen porast broja nezaposlenih osoba (za gotovo 9 tisuća), na godišnjoj razini je u studenom zabilježen pad broja nezaposlenih za 27,6 tisuća osoba odnosno 8,9%. Tako je nastavljen trend godišnjeg pada broja nezaposlenih osoba koji datira od travnja prošle godine. Međutim, uočava se da je mjesečni priljev nezaposlenih u promatranom mjesecu nešto veći nego u studenom prošle godine (za 2.684 osoba) što ukazuje na usporavanje pozitivnih trendova u statistici nezaposlenih koji su vidljivi na godišnjoj razini.

Promatrajući strukturu nezaposlenih osoba prema dobi, podaci za mjesec studeni pokazuju da čak 55% od ukupnog broja nezaposlenih pripada dobnoj skupini od 20 – 45 godina, odnosno najproduktivnijoj radnoj dobi. Obrazovna struktura nezaposlenih osoba u promatranom mjesecu pokazuje da 61% nezaposlenih ima završenu srednju školu, 20% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom, dok je 5% nezaposlenih bez škole i/ili nezavršene osnovne škole. Ostatak udjela u ukupno nezaposlenim osobama u studenom odnosi se na nezaposlene koji imaju neki od akademskih stupnjeva obrazovanja (oko 14%).

Gotovo polovica (oko 47%) od ukupnog broja nezaposlenih spada u skupinu dugoročno nezaposlenih osoba (koji su u statusu nezaposlenosti dulje od godinu dana), što ukazuje na duboke strukturne probleme na tržištu rada.

U studenom je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih (32.941 osoba) u odnosu na isti mjesec lani porastao za 580 osoba (godišnji rast od 1,8%). Značajniji pad na mjesečnoj razini (od preko 20%) uz smanjeni priljev osoba iz radnog odnosa (za preko 4 tisuće osoba) posljedica je i sezonalnosti koja je usko vezana za završetak redovitog školovanja što značajno povećava broj ulazaka u evidenciju početkom jeseni (tj. u rujnu i listopadu) dok se tijekom studenog taj broj značajno smanjuje.

Istovremeno, u studenom je u odnosu na listopad smanjen i broj izlazaka iz evidencije (za 4,8%). Promatrano u odnosu na studeni 2014. njihov broj je niži za 2.104 osoba odnosno 8,1%. Od ukupno 24.097 osoba izašlih iz evidencije čak 22% se odnosi na izlazak zbog nepridržavanja zakonskih odredbi dok se 61,6% odnosi na broj izlazaka uslijed zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti.

"Bez obzira na očekivana pogoršanja u broju nezaposlenih na mjesečnoj razini te na izvjesni kontinuitet pozitivnog trenda na godišnjoj razini, činjenica je da hrvatsko tržište rada i dalje obilježava niska zaposlenost, razmjerno visoka nezaposlenost te kontinuirani pad radno sposobnog stanovništva što u srednjoročnoj odnosno dugoročnoj perspektivni predstavlja ozbiljnu prepreku značajnijem gospodarskom oporavku", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram