Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2015

Online financije i bankarstvo bujaju u Kini

Online financije postale su vruća tema Svjetske konferencije o internetu koja se trenutno održava u Kini. Stručnjaci i poznavatelji kažu da ta industrija cvate u Kini, a plan ove zemlje da modernizira svoje financijske usluge možda je upravo ušao u zlatno doba...

Revolucija u tehnologiji i velike količine podataka (eng. Big data) pomogle su eksploziji online tvrtki. Nakon što je Tencentova usluga mobilnog plaćanja primljena dobro, a Alipay se proširio poput munje, sve više online poduzeća ušlo je u financijski svijet, nudeći usluge poput peer-to-peer kreditiranja, crowdfundinga, mikrofinanciranja i upravljanja bogatstvom za male i mikro tvrtke.

Wu Xiaoqiu, čelnik Instituta za financije i obveznice pri Sveučilištu Renmin u Kini, izjavio je da online financiranje u ovom sektoru trenutno ima ulogu nadopunjavanja, pomažući tradicionalnim financijskim uslugama u zemlji da postanu inkluzivnije.

"Online financiranje dostupno je klijentima koje su tradicionalne financije zaobišle. Tradicionalne financije ranije su služile velikim tvrtkama i bogatim ljudima, ignorirajući male i mikro tvrtke. Ako financijski sustav pruža usluge samo određenoj populaciji, mislim da to nije učinkoviti sustav. Zbog toga je online financiranje transformiralo tradicionalne financije u inkluzivni financijski sustav."

Obraćajući se forumu na II. Svjetskoj internetskoj konferenciji, dodao je da razvoj mobilnog interneta može financijske usluge učiniti jeftinijim, dok velike količine podataka mogu pomoći u kontroli rizika. Prema "Godišnjem izvješću o razvoju online financija u Kini 2015.", usluge mobilnog plaćanja trećih strana prošle godine su se učetverostručile uspoređujući s 2013. na gotovo 6 trilijuna yuana, dok je P2P kreditiranje zabilježilo ubrzan rast.

Xu Ming, zamjenik predsjednika Postal Savings Bank of China, izjavio je da online financije nude mogućnost za inovaciju poslovnih modela i transformaciju bankarskih usluga.

"Online financije znače veći broj mogućnosti, nego izazova tradicionalnim komercijalnim bankama zato što nam to daje inspiraciju. Tradicionalne banke trebaju se transformirati kako bi poboljšali razinu usluge i sposobnosti. Također moraju učiti od online financija, koje imaju velike prednosti u iskustvu korisnika, pokrivenosti klijenata i primjeni velikih količina podataka."

Istovremeno, budući da su online financije još uvijek poprilično nove u Kini, regulacijski sustavi suočavaju se s izazovom prilagođavanja razvoju financijske industrije.

Dong Dengxin, čelnik Instituta za istraživanje financija i obveznica pri Sveučilišta znanosti i tehnologije u Wuhanu, rekao je da samo inovacija i nadzor mogu potaknuti zdravi razvoj online financija.

"Inovacije proširuju nadzor, stvarajući rupe u nadzoru. Mnoge zemlje potiču inovaciju zato što samo inovacija može promovirati razvoj nadzora. Online finanijce su nova industrija i regulatori nemaju dovoljno znanja o njoj. Zbog toga bi ih trebali malo tolerirati i dati joj umjerenu količinu prostora za inovacije."

Prema izjavi Guo Qinpinga, zamjenika guvernera Narodne banke Kine, da bi se sektor online financija u zemlji i dalje razvijao treba njegovati tri vrste odnosa. Jedan je odnos između online i tradicionalnih financija. Drugi je pravilan odnos prema inovaciji i kontroli rizika. A treći je odnos između vlade i tržišta, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram