Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2015

Inovativni Danci "gotovinu" šalju u povijest?

U Danskoj je široko rasprostranjeno bezgotovinsko plaćanje. Karticom ili mobitelom se ne plaćaju samo velike kupovine, nego i najmanji računi. Pa taman to bila samo kobasica na uličnom štandu...

Usprkos hladnoći i tmurnom vremenu je živo na štandu gdje se prodaju kobasice u pecivu u starom središtu Kopenhagena. Tradicionalni danski hotdog s kiselim krastavcima i prženim lukom je omiljen i među turistima i među Dancima koji rade u toj četvrti ili su tek došli u kupovinu.

Andreas Sigsgaard već godinu dana prodaje te danske Poelser - kako se ta kobasica u pecivu tamo zove - i već odlično zna, kako će tko platiti već kad naručuje što želi. Turisti redovito broje sitniš, ali Danci tek pružaju svoje bankovne kartice. Kobasica košta 40 kruna (nešto više od 5 eura), ali i najsitnije iznose stanovnici te zemlje radije plaćaju "plastikom".

Mnogi prolaznici zapravo moraju dobro razmisliti kada su posljednji put nešto platili gotovinom. "Karticom je sve mnogo jednostavnije", kaže nam jedna žena pred štandom. Jedan muškarac dodaje: "Ja zapravo više niti nemam gotovine." Problema jedino ima ako poželi dati napojnicu: "Jednostavno nemam sitniša kojeg bi stavio u kasicu."

U mnogim drugim zemljama, osobito u Njemačkoj je tako nešto još uvijek nepojmljivo. Tu svatko ima dovoljno gotovine u džepu, a povrh toga je tu mnogo raširenija nelagoda da se na taj način lako može točno kontrolirati što ste radili sa svojim novcem. Bezgotovinsko plaćanje jest praktično, ali je to prije svega i put gdje banke žele smanjiti troškove svog poslovanja i povećati dobit, smatraju kritičari.

Nijemci se osjećaju veoma nelagodno da tako banke mogu znati ne samo ime i adresu onih koji redovito posjećuju skupe butike i restorane, nego i točno znaju tko redovito kupuje određenu vrstu maslaca, čokolade, tjestenine... Informacije koje su zlata vrijedne koncernima, ali Dancima izgleda da to toliko ne smeta: "Morate imati povjerenja u banke, ali i paziti što rade", kaže nam jedan prolaznik kojeg pitamo što misli o tome.

Savršeni sustav ionako ne postoji, a bezgotovinsko plaćanje je povezano i sa mnogim prednostima. To misli i prodavač kobasica, Sigsgaard: "Kad na kraju dana radim obračun, moramo nositi manje gotovine u banku, već to je jednostavnije. A teže je i pogriješiti u obračunu." Povrh toga se i osobno osjeća sigurnije ako na svom uličnom štandu nema mnogo gotovine.

Veliki trgovački lanci nemaju takvih problema, ali ipak mnogi žele proširiti digitalizaciju postupka plaćanja u trgovini. Tako je i danski lanac kozmetičkih proizvoda Matas prije nekoliko mjeseci u svim filijalama uvela i mogućnost plaćanja putem mobitela. Kupac treba samo svojim mobitelom skenirati bar-code, potvrditi iznos - i gotovo. Jedva da plaćanje i može biti brže. "Želimo se posve riješiti gotovine", kaže nam Thomas Grane, direktor informatičkog odjela lanca Matas. Baratanje s gotovinom, mjere sigurnosti - sve to košta. "To želimo definitivno drastično smanjiti i zato smo sad uveli i plaćanje mobitelom."

A Danci marljivo sudjeluju u tom procesu. Već oko trećina stanovništva na svom mobitelu ima aplikaciju MobilePay i redovito je koristi. Osobito je omiljena u privatnim plaćanjima jer se u tren oka tako može svatko sa svog mobitela prenijeti neki iznos na nečiji drugi mobitel - drugim riječima, izgladiti i račune među prijateljima i poznanicima. I na "buvljacima" je u međuvremenu uobičajeno plaćati tom aplikacijom.

Čini se da se ovaj trend više ne može zaustaviti: još prije dva desetljeća su Danci 80% svojih kupovina plaćali gotovinom, danas je to manje od 25%. Danske trgovine koje ne trguju živežnim namirnicama bi čak ubrzo mogle dobit dozvolu da više uopće ne moraju prihvaćati gotovinu. U susjednoj Švedskoj je to na mnogim mjestima već dozvoljeno i nisu rijetki natpisi na trgovinama Vi hanteraj ej kontanter - ne primamo gotovinu. A političari i bankari žele da do godine 2030. doista bude potpuno obustavljeno plaćanje gotovinom.

Hugo Frey Jensen, direktor Danske središnje banke ne želi spominjati nikakav datum kada će tako biti i u toj zemlji: "Mi smo obavezni na raspolaganje staviti onoliko gotovine koliko ga trebaju građani i tvrtke, a to i činimo." S druge strane i on smatra važnim imati "učinkovit i siguran sustav plaćanja". Za tako malenu zemlju kao što je Danska je važno da smanji svoje troškove i da potiče digitalizaciju.

Prodavač kobasica u središtu Kopenhagena također razmišlja uvesti mogućnost i da se može plaćati mobitelom. Ali usprkos svemu, ne želi se odreći svoje malene čelične blagajne sa gotovinom - ako ništa drugo, za turiste.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram