Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2015

Rast i uspon rumunjske autoindustrije

Rumunjska ima jednu od najvećih stopa siromaštva u razvijenom svijetu i druga je najsiromašnija zemlja Europske unije. No prema Eurostatu, Rumunji imaju najveći gospodarski rast u Uniji u trećem kvartalu ove godine, a za iduću prognoze govore o rastu većem od 4 posto. Jedan od temelja rasta je industrija, osobito automobilska u kojoj radi više od 200 tisuća Rumunja...

Nakon možda i najuspješnije privatizacije u Rumunjskoj, iz tvornice u Mioveniju danas se u više od 40 zemalja izvozi šest modela. Prošle godine dacia je prvi put prodala više od pola milijuna vozila. Glavno tržište je Francuska.

Trenutačno dacia drži tri posto europskog i više od 30% rumunjskog tržišta. Među ostalim, to pokazuje i da smo uspjeli ne samo očuvati model nego ga i preobraziti iz starog rumunjskog monopolističkog modela u moderno, tzv. smart buy vozilo, izjavio je Nicolas Maure, predsjednik uprave Grupe dacia renault.

Dacia je najpoznatiji rumunjski industrijski brand. Na Facebooku ima gotovo dva i pol milijuna sljedbenika. Jedan je od najkonkurentnijih proizvođača automobila i u svijetu, ne samo u Europi. Izvoze više od 90 posto proizvedenoga u toj tvornici, koja zapošljava 17 tisuća ljudi.

Automobili dacia čine 3% rumunjskog BDP-a i 8% rumunjskog izvoza. Prva smo rumunjska tvrtka po ostvarenom prometu, u prošloj godini iznosio je 4,2 milijarde eura. Ujedno smo najvažnija izvozna tvrtka u zemlji, objasnio je Maure.

U novi pogon u transilvanijskom gradiću Sebeşu, gdje će se sklapati i mjenjači s devet brzina, mercedes namjerava uložiti 350 milijuna eura. Zbog više od 500 novih radnih mjesta, država to širenje subvencionira s 30 milijuna. Nijemci za to vrijeme u Sebeşu promoviraju njemački dvojni model obrazovanja.

Uvijek smo se trudili da ovdašnje dvojno obrazovanje ne bude kopija onoga iz Njemačke. Želimo njemački predložak prilagoditi rumunjskom tržištu rada. U suradnju s ovdašnjom strukovnom školom pokušavamo uključiti i domaće tvrtke, kazao je Bernd Krottmayer, generalni direktor tvrtke Star Transmission.

Kvalificirana, ali i najjeftinija radna snaga u europskoj autoindustriji. Satnica u pogonu Forda u Craiovi ne iznosi ni pet eura, što je samo deset posto one u Njemačkoj. To znači da se ford fiesta u Rumunjskoj može napraviti za 1300 eura manje nego u Njemačkoj.

Kada smo preuzeli tvornicu od rumunjske vlade, obvezali smo se da ćemo u nju uložiti najmanje 670 milijuna eura. A investirali smo dosad više od milijardu eura. Trenutačno proizvodimo dva proizvoda, jedan motor i jedno vozilo, ali Ford Europa obvezao se i na izradu dodatnih proizvoda u ovoj tvornici, izjavio je Jan Gijsen, predsjednik Uprave Forda Rumunjska.

Trenutačno u zemlji posluje više od 600 tvrtki koje proizvode autodijelove, riječ je o industrijskoj perjanici Rumunjske. Prošle godine ovdašnje tržište automobila vrijedilo je 18 milijardi eura.

Koncentracija osobnih automobila u rumunjskim kućanstvima u usporedbi s onima u Njemačkoj, kao i samo poimanje osobnog automobila - posve je drukčije. U Njemačkoj gotovo svatko ima svoje vozilo, ovdje ga dijele možda četiri osobe, objasnio je Krottmayer.

Rast prodaje novih automobila, međutim, u Rumunjskoj je trenutačno triput veći od prosječnog rasta u Europskoj uniji. U prvih jedanaest mjeseci ove godine prodano je njih više od 72 tisuće. Usprkos tomu što prosječni Rumunj danas posjeduje trinaest puta manje od prosječnog Nijemca, a upola manje od prosječnog Poljaka.

Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram