Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2015

I kinesko gospodarstvo očekuju bolni rezovi

Smanjivanje prevelikih industrijskih kapaciteta će biti bolan proces u Kini, ali neće uzrokovati veliku nezaposlenost, u subotu su izjavio jedan od dužnosnika...

"Strukturalne reforme, posobne rezanje prevelikih kapaciteta, neizbježno će utjecati na statu zaposlenosti i prihode nekih ljudi, no to je korak koji moramo poduzeti.", rekao je Yang Weimin, zamjenik ravnatelja Ureda središnje vodeće skupine za financijska i gospodarska pitanja.

Mora postojati zreli mehanizam potpore da bi se osigurala socijalna stabilnost, a s stime ćemo spriječiti veliku nezaposlenost, Yang je izjavio na sastanku o kineskom gospodarsstvu za razdoblje od 2015. do 2016., na kojem su prisustvovali vladini dužnosnici, think-tankovi i poduzetnici.

Smanjivanje prevelikih industrijskih kapaciteta je navedeno kao jedno od pet glavnih gospodarskih radnih zadataka na

Središnjoj gospodarskoj radnoj konferenciji te se smatra jednom od ključnih mjera za tzv. reformu "opskrbe".

Prijašnji kineski gospodarski poticaji, koji su se više fokusirali na potražnju, veliki broj tvornica su ostavile s velikim zalihama, što utječe na cjelokupno gospodarstvo. Tvrtke za obradu čelika i ugljena, od kojih su većina u vlasništvu države, jedne su od onih koje će osjetiti najveće posljedice.

Dužnosnici su se odlučili uhvatiti u koštac s problemom, a ne samo davati pomom tim tvrtkama. Uvjeti o pokretanju stečaja će se temeljiti na pravilima tržišta te će se donijeti veći broj izlazinih strategija za tvrtke koje ne posluju prema očekivanjima, stoji u priopćenju objavljenom nakon radne konferencije.

Restruktuiranje, a ne stačajevi će biti jedan od glavnih načina za "zombi tvrtke" da izađu i smanje svoje negativne utjecaje, reako je Feng Fei, zamjenik ministra industrije i informacijske tehnolgoije, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram