Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2015

Kinezi kreću u veliku zračnu ekspanziju

Kina će sljedeće godine otvoriti još barem 200 međunarodnih linija, u četvrtak je najavio čelnik kineske Uprave za civilno zrakoplovstvo Li Jiaxiang...

"Glavni razlog je što namjeravamo ojačati zračne veze između zemalja vezanih za inicijativu 'Pojas i Put', zbog toga što je zračni prijevoz ključan za međunarodna putovanja." rekao je Li na marginama godišnje konferencije o industriji civilnog zrakoplovstva u Pekingu.

Istaknuo je da Kina trenutno ima otvorene 663 međunarodne linije kojima operiraju domaći i strani avioprijevoznici, od kojih je 369 pokrenuto ove godine. Također je spomenuo da je Kina do studenog potpisala bilateralne sporazume o zračnom prijevozu sa 118 zemalja.

Inicijativa "Pojas i put ", koju je 2013. predložio kineski predsjednik Xi Jinping, odnosi se na Gospodarski pojas Puta svile, koji će Kinu spajati s Europom preko Srednje i Zapadne Azije, i na Pomorski put svile 21. stoljeća, koji će se protezati od južne Kine do Jugoistočne Azije i Afrike. Kineska vlada navodi kako bi ambiciozni plan trebao koristiti oko 4.4 milijarde ljudi u 65 zemalja. Prošle godine je trgovina s ovim zemljama i regijama dostigla 1.12 trilijuna dolara, što je oko 25 posto ukupne svjetske trgovine u ovoj godini.

"Očekujemo da će naš sektor civilnog zrakoplovstva doživjeti veliki rast u 2016., zahvaljujući brzom širenju sektora zračnog prijevoza u zemljama u sklopu inicijative," rekao je Li.

No također je istaknuo da Kina mora riješiti manjak dostupne infrastrukture i zračnog prostora za civilne letove kako bi pomogla rastu industrije.

Li je u lipnju izjavio da će do kraja godine njegova zemlja uložiti oko 200 milijardi yuana (32 milijarde dolara) u razvoj 52 projekta civilnog zrakoplovstva posebno osmišljenih za inicijativu "Pojas i put". Ove godina je bila najbolja do sad za kineske zračne prijevoznike i luke, koji su zaradili 54.7 milijardi yuana. To je Kinu stavilo na vrh najboljih tržišta za svjetski zračni prijevoz, dodao je, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram