Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2015

I dalje loše stanje u hrvatskom građevinskom sektoru

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku o indeksu građevinskih radova u listopadu potvrđuju nastavak negativnih kretanja obujma građevinskih radova...

Uz mjesečni pad od 1,8 posto obujam građevinskih radova u listopadu imao je i snažan godišnji pad od 6,2 posto. Na godišnji pad obujma građevinskih radova utjecao je godišnji pad radova na izgradnji zgrada od 3,4 posto (uz blagi mjesečni rast od 0,3 posto), dok su radovi na izgradnji ostalih građevina uz mjesečni pad od 3,4 posto na godišnjoj razini niži za 8,4 posto, navodi se u analizi RBA.

Prema kalendarski prilagođenim podacima godišnji pad građevinskih radova u listopadu iznosio je 4,8 posto. Na godišnji pad obujma građevinskih radova utjecao je godišnji pad radova na izgradnji zgrada od 2,4 posto, dok su radovi na izgradnji ostalih građevina na godišnjoj razini niži za 6,4 posto. Značajniji doprinos godišnjem padu došao je od pada izgradnje ostalih građevina (1,7 posto). U strukturi odrađenih sati na gradilištima 56,2 posto se odnosi na gradnju ostalih građevina dok se ostatak od 43,8 posto odnosi na izgradnju zgrada. Prema vrsti radova, u prvih deset mjeseci ove godine, više od polovice (52,8 posto) odnosi se na izgradnju novih objekata, dok se preostalih 47,2 posto odnosi na ostale radove.

"Negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova i dalje će dolaziti od niske razine investicija, koje su prvenstveno posljedica još uvijek nedovoljnog gospodarskog oporavka. Uz potrebu snažnije fiskalne konsolidacije u narednoj godini u cilju smanjenja proračunskog deficita država se najlakše odriče upravo kapitalnih investicijskih projekata (što ima izrazito negativan utjecaj na građevinski sektor). Fokus se stavlja na mogućnost upotrebe značajnih sredstava za pokretanje investicija u okviru fondova Europske unije, čija apsorpcija uvelike ovisi o pripremljenosti projekata te administrativnim kapacitetima povlačenja sredstava. S druge strane, otvaraju se mogućnosti za poboljšanje rezultata preko programa energetske obnove zgrada. Privatne investicije su u isto vrijeme zakočene nepovoljnim poslovnim investicijskim okruženjem te još uvijek niskom razinom poslovnog optimizma", smatraju analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram