Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2015

Novotny: Hrvatska mora u novu privatizaciju zbog smanjenja dugova

Hrvatska treba imati vjerodostojan plan smanjenja javnog duga i deficita, kazao je Damir Novotny, ekonomski analitičar u HRT-ovom Studiju 4. Istaknuo je da Vlada treba primarno prionuti sređivanju stanja u javnim financijama....

Hrvatska je kao članica EU-a u proceduri prekomjernog deficita, a javni dug je već 90% BDP-a ako se uključe i dugovi jedinica lokalne samouprave, napominje Novotny. Govoreći o najavljenim reformama kazao je da je javni sektor zreo za radikalne promjene, a da su najveći problem zdravstveni sektor, obrazovanje i javna uprava.

Zdravstvena zaštita je postala neusporedivo skuplja nego što je bila prije 10-15 godina. Postoje primjeri dobrih zdravstvenih sustava kao što je npr. Italija. Tamo je provedena reforma i stanje je u suficitu, dok je u Hrvatskoj zdravstvo stalno u dugu. U Italiji su bolnice vrlo učinkovite, napominje i dodaje da njima upravljaju ekonomisti, a ne liječnici. U Kanadi je npr. primarna zdravstvena zaštita čuvar ulaska u bolnice, kazao je Novotny.

Govoreći o javnoj upravi Novotny je kazao da je ondje potrebno provesti reforme i smanjiti plaće u državnom sektoru te podsjeća da su u privatnom već smanjene. Plaće u državnom sektoru često su veće nego u privatnom, no velikih otpuštanja ne bi smjelo biti, napomenuo je.

Smatra da veliki investicijski projekti trebali bi pričekati bolja vremena, a da prioritet treba biti uvođenje reda u javne financije. Kazao je i da je Pelješki most spreman na financiranje. Europska komisija dvoji oko toga koliko će i kako financirati jer to nije primarni infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Važnije bi bilo modernizirati željeznicu kao što su to npr. učinile Slovenija, Mađarska i još neke države.

Novi dugovi dolaze na naplatu, a Hrvatska je jedna od najzaduženijih država, upozorava Novotny. Javni dug je ozbiljan problem. Ne smijemo se time igrati. Država se mora razdužiti. Mora prodavati dijelove svoje imovine da bi smanjila svoje dugove, zaključio je Novotny.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram