Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2016

Najtraženiji stanovi u Zagrebu, najskuplji u Dubrovniku

Putem portala za nekretnine Crozilla.com tijekom 2015. godine najviše se pretraživala ponuda zagrebačkih stanova za prodaju, objavljeno je...

Po pitanju cijena stanova, najskuplji su bili pojedini gradovi na moru, dok su na kontinentalnom području cijene ipak bile nešto niže.

Najvišu oglašavanu cijenu lani je imao Dubrovnik u kojem se prema podacima portala Crozilla.com za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 3149 eura, a slijedila ga je Opatija s cijenom od 2951 euro, te Split sa 2186 eura.

Većina gradova u unutrašnjosti tijekom 2015. godine je imala prosječnu oglašavanu cijenu stanova nižu od 1000 eura po metru kvadratnom, a rijetke iznimke među njima bili su Zagreb s cijenom od 1589 eura i Varaždin u kojem je cijena iznosila 1101 euro po metru kvadratnom.

Među jeftinijim gradovima uključenima u istraživanje portala Crozilla.com lani su se naši Vukovar, u kojem se za „kvadrat“ tražilo tek 579 eura, te Sisak sa cijenom od 783 eura. Troznamenkaste znamenke bilježe i Bjelovar, gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 845 eura, kao i Osijek sa cijenom četvornog metra stana od 980 eura.

U usporedbi s onima iz 2010. godine, lanjske cijene stanova, prema podacima portala Crozilla.com, u prosjeku bilježe 5,7 posto niže vrijednosti.

U tom razdoblju najveća razlika u cijenama, odnosno najveći pad, iznosi 19 posto, a zabilježen je u Rijeci. Značajnu razliku bilježi i Zagreb u kojem su prosječne tražene cijene lani bile 14,5 posto niže no tijekom 2010. godine. U odnosu na isto razdoblje pulske cijene stanova bile su niže 8,4 posto, dok Dubrovnik bilježi pad od 6,4 posto.

Tijekom protekle, 2015. godine putem portala Crozilla.com najviše se pretraživala ponuda stanova za prodaju na području grada Zagreba.

Najtraženiji su bili dvosobni i trosobni stanovi, odnosno, oni s površinama između 40 i 70 metara kvadratnih dobrog rasporeda prostorija. Uz sve navedeno, kupcima su bitni kriteriji i dobra lokacija kao i realna cijena.

Od cjelokupne ponude stanova oglašenih putem portala Crozilla.com, posjetitelje su najviše zanimali oni na području Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule i Zadra. Velika potražnja za stanovima u tim gradovima nikako ne iznenađuje s obzirom da su oni vrlo često predmet želja domaćih, ali i stranih potencijalnih kupaca koji tamo traže nekretnine za stanovanje, ali i za odmor, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram