Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2016

Kinezi preuzeli filmsku kuću koja stoji iza "Jurskog svijeta", "Batmana" i "Godzille"

Kineski konglomerat Dalian Wanda Group kupio je američki filmski studio Legendary Entertainment za otprilike 3,5 milijarde dolara, čime je njegov šef, najbogatiji Kinez Wang Jianlin, postao holivudski filmski mogul...

Kineski je Wanda vijest potvrdio u utorak, a predsjednik Jianlin je rekao kako planira Legendary, producenta hitova poput "Jurski svijet", spojiti sa svojim kineskim producentskim poslovima te novu tvrtku prodati u inicijalnoj javnoj ponudi, piše Reuters.

Nije iznio detalje o izlasku na burzu, već je objasnio da je Legendary Entertainment kupio zbog intelektualnog vlasništva i filmova koje je studio producirao.

Wanda je najveći svjetski vlasnik kino dvorana, što je postao 2012. preuzimanjem AMC Entertainment Holdingsa, drugog najvećeg kino lanca u Sjevernoj Americi, za 2,6 milijarde dolara.

Vlasnik je i australskog kino lanca Hoyt's Group, i Wanda Cinema Line Corp, najvećeg lanca kino dvorana u Kini koji je izlistan na burzi.

Wanda je objavio da će preuzeti većinski dio u Legendaryju, ali nije objašnjeno točno koliki. Osnivač i izvršni direktor Thomas Tull će nastaviti voditi filmsku kompaniju.

Legendary stoji iza velikih filmskih hitova poput "Viteza tame", "Jurskog svijeta", "Godzille" i "Mamurluka".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram