Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2016

Slovačke tvornice prošle godine proizvele više od milijun automobila

 "Po prvi puta u povijesti broj automobila proizvedenih u Slovačkoj premašio je milijun“, objavio  je Juraj Sinay, predsjednik tamošnjeg Udruženja sutomobilske industrije (ZAP) dodajući kako je broj proizvedenih automobila na 1000 stanovnika skočio s 179 na 184, piše portal spectator.sme.sk...

Nije želio iznositi detalje o točnom broju proizvedenih automobila pojedine marke s obzirom da konačni pokazatelji za prošlu godinu još nisu objavljeni.

Kia Motors Slovačka u Teplički nad Váhom proizvela je prošle godine 338.020 automobila, a PSA Peugeot Citroën sa sjedištem u Trnavi 303.025 automobila. To bi značilo da je VW sa sjedištem u Bratislavi vjerojatno proizveo više od 358.955 automobila. Posljednji podaci tog proizvođača otkrili su kako je u prvom polugodištu proizvedeno 202.780 sutomobila.

Glasnogovornik Volkswagena Slovačka Vladimír Machalík najavio je kako će konačni rezultati biti objavljeni u ožujku, ali nije želio govoriti u učincima dizelskog skandala. "U svakom slučaju prošla je godina za nas bila vrlo uspješna“, kazao je.

Jozef Bačé (Kia Motors Slovačka) prošlu je godinu, u kojoj je tvrtka uložila višeod 110 milijuna eura, opisao kao vrlo dinamičnu. Lansirana je poboljšana Kia Cee’d i nova generacija modela Sportage. Proizvodnja automobila porasla je više od 4 posto, dok je proizvodnja motora rasla po stopi od 18 posto.

“Proizvodnja automobila bilježi stalan rast u posljednjih šest godina“, kazao je Bačé dodavši kako Kia proizvedena u Slovačkoj pokriva 56 posto europskih potreba.

Izmijenjeni Peugeot 208 "gurnuo“ je proizvodnju u pogonu u Trnavi na rekordne razine, a ovaj je model zauzimao 85 posto ukupne proizvodnje. Ostatak otpada na Citroën C3 Picasso. Ukupno, proizvodnja je u odnosu na 2014. porasla 18,7 posto.

Udruženje predviđa kako će iz slovačkih pogona i ove godine izaći više od milijun automobila te podsjeća kako je britanski Jaguar Land Rover (JLR) najavio gradnju novog pogona u blizini Nitre. Iz tog će pogona prvi automobili izaći 2017. ili 2018.

Inače, u Udruženju su nezadovoljni nejednakom raspoređenošću proizvodnih pogona - smješteni su uglavnom u zapadnoj i središnjoj Slovačkoj, a gradnja četvrtog pogona neće tu situaciju ispraviti. Stoga pozivaju na dovršenje mreže auto-cesta kroz cijelu zemlju.

Još jedan problem s kojim se suočavaju proizvođači automobila jest nedostatak kvalificirane radne snage.

Izvor: banka.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram