Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2016

Broj nezaposlenih u porastu, prvi pad očekuje se u ožujku

U skladu s očekivanim sezonskim kretanjima, negativan trend na domaćem tržištu rada nastavio se i u prosincu...

Naime, nakon završetka glavne turističke sezone i povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, tijekom posljednja četiri mjeseca prošle godine prisutan je kontinuiran rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a broj registriranih nezaposlenih osoba u prosincu dosegao 285.468 osoba, što u odnosu na studeni predstavlja rast za 811 osoba odnosno 0,3%. Usporavanje rasta broja nezaposlenih na mjesečnoj razini ne iznenađuje (u studenom mjesečna stopa rasta iznosila je 3,2%), s obzirom da povratak sezonskih radnika u nezaposlenost traje od rujna te je veći dio radnika do prosinca već u evidenciji nezaposlenih. S druge strane, uočava se da je mjesečni priljev nezaposlenih u promatranom mjesecu niži nego u prosincu prošle godine (za 3.622 osoba). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. broj nezaposlenih je niži za 31.295 osoba (9,9%), čime je nastavljen niz godišnjeg pada stope nezaposlenosti koji datira od travnja 2014. godine.

Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušlo 26.819 osoba, odnosno 6.122 manje nego u studenom (18,6%). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. godine broj ulazaka u evidenciju se smanjio za 1.337 osoba odnosno 4,7%. I dalje najveći broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih čine osobe sa srednjom stručnom spremom čineći najveći udio u ukupno nezaposlenima (62,3%). Istovremeno iz evidencije nezaposlenih je izašlo 26.008 osobe što je mjesečni porast za 1.911 osoba (7,9%). Promatrano u odnosu na prosinac 2014. godine broj izlazaka iz evidencije se povećao za 2.285 osoba odnosno 9,6%.

"Bez obzira na očekivano pogoršanje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini te na nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini, činjenica je da hrvatsko tržište rada i dalje obilježava niska zaposlenost, razmjerno visoka nezaposlenost te kontinuirani pad radno sposobnog stanovništva što u srednjoročnoj odnosno dugoročnoj perspektivi predstavlja ozbiljnu prepreku značajnijem gospodarskom oporavku. Početak trenda mjesečnog smanjenja broja nezaposlenih očekujemo već u ožujku po započetim priprema turističke predsezone", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram