Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2016

EU Kinu još uvijek ne prepoznaje kao "tržišno gospodarstvo"

Studija o utjecaju predloženog poteza Europske unije da prizna Kini status tržišnog gospodarstva trebala bi biti na vrhu dnevnog reda u budućnosti. Veleposlanik EU u Kini Hans Dietmar Schweisgut istaknuo je da će rad na procjeni biti obavljen od strane Europske komisije u nadolazećim mjesecima...

''Zato jer uvijek dolazi do nesporazuma treba razjasniti da ovdje nije riječ i priznavanju kao takvom, je li Kina tržišno gospodarstvo, ovdje govorimo o važnijoj dodjeli i pristupnom protokolu koji su povezani s procedurama antidampinga i pitanja utvrđivanja cijena. To je veoma komplicirano tehničko pitanje. Da razjasnimo, govorimo o ograničenoj interpretaciji pristupnog protokola koji implicira legalna pitanja koji očito još ima i gospodarske implikacije.'' - izjavio je prilikom konferencije za medije u Pekingu veleposlanik stavljajući naglasak na to kako mijenjanje statusa za Kinu ne uključuje samo legalna pitanja, nego i gospodarske utjecaje.

Odjek na njegovu izjavu bio je komentar Kine koja podržava pažljivu provjeru i istragu ne temu ovog pitanja od strane EU koju je pozvala da poštuje odredbe Svjetske trgovinske organizacije.

''Bez obzira kakve komentare ili priznanje dade Europska komisija mi smo u velikoj većini zabrinuti zbog činjenice da bi, prema Članku 15. 'Priznanja Narodne Republike Kine', članice Svjetske trgovinske organizacije trebale prestati koristiti praksu 'surogat' država do 11. prosinca ove godine. Ovo je međunarodna obveza koju članice STO-a moraju poštivati.'' - izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine Shen Danyang.

S obzirom na to da Kina nije od strane EU službeno viđena kao tržišno gospodarstvo u potpunosti, zemlje koje balansiraju dampinške optužbe protiv istog uvijek prikupljaju podatke od ''surogat'' zemlje kojoj je priznato tržišno gospodarstvo.

''Odluke Europske unije se temelje na zakonima Svjetske trgovinske organizacije te na temelju aktualne situacije s tim da pristupni protokol Kine omogućava mnogo specifičnija područja antidampinških procedura, posebice onih koje se tiču primjene usporednih cijena. Sveukupno gledajući mjere EU su veoma jasne. Mi koristimo antidampinške mjere strogo u skladu s procedurama STO.'' - izjavio je veleposlanik Hans Dietmar Schweisgut .

Potrebno je naglasiti kako je Kina drugi po veličini trgovinski partner Europskoj uniji te je članica Svjetske trgovinske organizacije već 15 godina. No bez obzira na to Europska unija je nije priznala kao tržišno gospodarstvo.

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram