Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2016

Prosječna stopa nezaposlenosti za 2015. godinu iznosila 17,7 posto

Četvrti mjesec zaredom stopa registrirane nezaposlenosti nastavila je s negativnim trendom na mjesečnoj razini rastući sa 17,7% u studenome na 17,9% u prosincu, odražavajući nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada u mjesecima nakon završetka glavne turističke sezone...

Naime, nakon povratka sezonskih turističkih radnika u nezaposlenost, tijekom posljednja četiri mjeseca prošle godine prisutan je kontinuirani rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a, broj registriranih nezaposlenih osoba u prosincu dosegnuo 285.468 osoba, što u odnosu na studeni predstavlja rast za 811 osoba odnosno 0,3%.

Prosječna stopa nezaposlenosti na razini cijele 2015. godine iznosila je 17,7%, te je zabilježila pad u odnosu na 2014. (za 1,9 pb).

"Premda drugu godinu zaredom prosječna stopa registrirane nezaposlenosti pokazuje trend pada, smatramo da u potpunosti ne odražava strukturna poboljšanja na tržištu rada. Obzirom na razmjerno slab gospodarski rast, tržište rada i dalje karakterizira niska razina aktivnosti i zaposlenosti stanovništva, a početak novog ciklusa mjesečnog smanjenja broja nezaposlenih očekujemo po prvim počecima pripreme turističke predsezone", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram