Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2016

Kinezi se nadaju da će predvoditi sljedeću industrijsku revoluciju

Kina je sve bliže vodećem mjestu u novoj svjetskoj industrijskoj revoluciji, poznatijoj kao Industrija 4.0, s obzirom na to da priprema prostor za približavanje višestrukih novih tehnologija, izjavio je jedan od promatrača na Svjetskom gospodarskom forumu...

"Ne vidim nijedan razlog zašto Kina ne bi bila vodeća ili barem među tri vodeće zemlje koje pokreću tu promjenu.", rekao je Bernd Leukert, član izvršnog odbora SAP-a, govoreći o novoj industrijskoj revoluciji.

Kina ima tehnološku prednost i veliku učinkovitost u proizvodnom sektoru, rekao je na forumu u Davosu, koji se održava na temu "Upravljanje četvrtom industrijskom revolucijom".

Stručnjaci na forumu su izjavili da je Kina postigla snažno uporište u gospodarstvu budućnosti kroz brzo prihvaćanje nove tehnološke revolucije i poticanje inovacija koje se temelje na internetu.

I dok Kina inozemnim kupcima prodaje vlakove velikih brzina, informatičke tvrtke kao Alibaba, Tencent i Baidu sve brže čine utjecaj na živote gotovo svih stanovnika te zemlje.

Internetske trgovine pokušavaju osigurati dostavu naručene robe na vrata kupaca u što kraćem vremenu. To također uzrokuje promjene u trgovačkim centrima.

"Kina prestiže ostale igrače ako pogledate područja kao što je mobilni internet.", rekao je Zhang Yaqin, predsjednik internetske tražilice Baidu, jedan od informatičkih čelnika u Kini.

Stručnjaci u Davosu su izjavili da nova industrijska revolucija nije pokretana nekim pojedinačnim otkrićem, već integracijom većeg broja tehnologija.

Matthew Grob, glavni tehnolog u tvrtki Qualcomm Technologies, izjavio je da to uključuje umjetnu inteligenciju, učenje strojeva i telekomunikacije. Drugi su naveli 3D printanje i autombile bez vozača.

"Ljudi vrlo rado promatraju kako se Kina mijenja iz proizvodnog u inovacijsko središte.", izjavio je David Aikman.

Kineski čelnici su izjavili da su inovacije temelj nacionalnog razvojnog plana. Vlada je provela mjere za poticanje tržišnih reformi, ohrabrivanje inovativnosti i poduzetništva te smanjivanje crvene vrpce kroz pojednostavljivanje procedura. Sada je puno lakše registrirati novo poslovanje u Kini, a inkubatori niču diljem zemlje.

"Vlada je u 13. petogodišnjem planu definirala brojne aktivnosti kao što su "Internet plus" i "Made in China 2015", što pokazuje da zemlja ide u tom smjeru.", rekao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma.

Hans-Paul Buerkner, predsjednik Boston Consulting Gruopa, za Xinhua je izjavio da među gospodarstvima koja govore o reformama ili transformacijama, Kina će vjerojatno postići veće rezultate nego ostali dijelovi svijeta.

Unatoč izazovima kao što je smanjivanje prevelikih kapaciteta, "iskrenost napora u Kini je vrlo snažna", rekao je.

Buerkner, koji je Kinu posjećuje nekoliko puta godišnje, izjavio je da su neke kineske tvrtke, poput Huweija, Lenova, Haiera i Xiaomija, postale snažni svjetski konkurenti u inovaciji i digitalizaciji.

Veliki broj kineskih tvrtki se i dalje pojavljuje kao snažna konkurencija u novom gospodarstvu temeljenom na inovacijama. DJI, tvrtka osnovana prije deset godina u kineskom gradu Shenzhenu, sada je vodeća na tržištu lakih dronova i sustava za zračno fotografiranje.

Kina je u posljednjih nekoliko godina među vodećim zemljama po broju patenata u 3D printanju, robotskom inženjeringu i nanotehnologiji, stoji u statistikama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Osnivač Microsofta Bill Gates je da se zbog prepoznavanja da mogu biti nagrađeni, veliki broj stručnjaka je osnovao nove tvrtke u sektorima kao što su IT, biologija i robotika. "Kina će nositi svoju težinu", rekao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram