Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2016

Hrvatska priželjkuje što više ruskih turista ali brojke nisu ohrabrujuće

Prošle sezone je, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, ruski turistički priljev očekivano zabilježio pad. Državu je posjetilo 113 tisuća turista, dok je u 2014. posjetilo 147 tisuća...

Kao glavne razloge Hrvatska navodi uvođenje ulaznih viza za ruske turiste, a potom ekonomsku krizu i pad rublja. Podsjetimo da je pad dolazaka ruskih turista u Hrvatsku počeo odmah poslije uvođenja vize još u uspješnoj 2013., pritom je Hrvatska bila jedna od rijetkih država, koja je te godine zabilježila ogromni ''minus'': - 20% turističkog priljeva.

''Ipak, u mnogim europskim državama pad ruskog turističkog priljeva u 2015. bio je veći. Pritom su 29. srpnja 2015. ruski turistički operateri, koji su radili u Hrvatskoj, objavili ''stop sail'', prodavši sve postojeće turističke pakete za to ljeto'', izjavio je Rajko Ružička, direktor Hrvatske turističke zajednice u Rusiji. Istaknuo je da bi statističke brojke bile i veće da se ruski turistički biznis ''ne boji riskirati''. Radi postizanja tog cilja Hrvatska turistička zajednica se odlučila usredotočiti na ljetnu sezonu. Drugi razlog aktivizacije je taj što je ovo posljednja godina viznih olakšica: budući da država još uvijek nije ušla u Schengen, ne traže se od turista biometrijske putovnice. Osim toga, u državu se može ući s bugarskom i rumunjskom vizom. Međutim, komplikacije za dobivanje vize u Hrvatskoj ipak postoje.

''Od 1. veljače dokumenti za vizu se mogu predati samo preko viznog centra'', izjavila je Karmen Floršic, voditeljica u Konzularnom odjelu hrvatskog veleposlanstva.

Što se tiče rada s turističkim sektorom, Hrvatska planira sudjelovati na svim ruskim turističkim izložbama, između ostalog organizirati radionice za turističke operatere. Konkretno govoreći, 17. ožujka bit će održan događaj o zdravstvenom turizmu. U planu je organizirati najesen hrvatsku MICE-konferenciju. U središtu pozornosti bit će Moskva, u planu su i radionice u Ekaterinburgu, Kazanju, Sankt-Peterburgu.

''Trenutno u Rusiji radi 18 hrvatskih viznih centara. Nastavlja se i akreditacija turističih operatera pri veleposlanstvu. Ako je prije godinu dana u istoj radionici sudjelovalo samo sedam hrvatskih turističkih kompanija, onda su danas s ruskim partnerima razgovarali i sklopili ugovore predstavnici 50 kompanija, što je rekord u povijeti naše suradnje'', istaknuo je Ružička.

U ljetnoj sezoni očekuju se izravni letovi iz Moskve u Zagreb, Pulu, Split i Dubrovnik. Prevozit će kompanije Aeroflot i S7, ostali avioprijevoznici se tek trebaju prijaviti.

''Postoji veliki interes za suradnju s ruskim kolegama. Željeli bismo da se naše partnerstvo razvija. Spremni smo uzeti u obzir bilo koji savjet i želje'', izjavio je Boris Žgomba, predstavnik savjeta Hrvatske turističke zajednice i voditelj udruženja turističkih operatera Hrvatske. Međutim, Hrvatska ne može pokazivati velike ambicije na ruskom tržištu. U 2015. godini Hrvatsku je posjetilo 14 milijuna turista, a samo oko 600 tisuća je, prema riječima Rajka Ružičke, ''maksimum kapaciteta'' države za turiste iz Rusije. ''No i polovina tog broja bi nas obradovala'', istaknuo je voditelj Hrvatske turističke zajednice.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram