Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2016

Kineska proizodnja smanjila se i šesti mjesec zaredom

Kineska proizvodnja u siječnju se smanjila šesti mjesec zaredom i time pokazala dugotrajno slabljenje, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak...

Indeks menadžera nabave (PMI) se od prosinca, kad je iznosio 49.7, spustio na 49.4, objavili su Nacionalni ured za statistiku i Kineska federacija za logistiku i kupovinu. Indeks iznad 50 označava širenje, a ispod 50 označava kontrakciju.

Siječanjski indeks pao je ispod tržišnih predviđanja od 49.6 te se nalazi na najnižoj razini od kolovoza 2012. Kinesko gospodarstvo je trenutno u potrazi za novim pokretačima rasta zbog usporavanja tržišta nekretnina i kampanje za smanjenje industrijske prekapacitiranosti.

Statističar iz ureda Zhao Qinghe smanjenje je pripisao usporavanju tvorničke aktivnosti zbog nadolazećih praznika za kinesku Novu godinu u veljači i smanjenja industrijskog kapaciteta. Usporavanje kineskog i svjetskog gospodarstva također je utjecalo na agregatnu potražnju, objasnio je Zhao.

Nakon objavljivanja podataka kineske burze otvorene su s nižim vrijednostima, a referentni Shanghai Composite Index smanjio se 0.24 posto na 2730.98 boda. Podindeks koji mjeri proizvodnju iznosio je 51.4 posto, odnosno 0.8 bodova manje od prethodnog mjeseca, a podindeks za nove narudžbe pao je za 0.7 bodova na 49.5.

Odvojeno istraživanje, koje je provela tvrtka za pružanje usluga financijskih informacija Markit, a sponzorirao Caixin Media, također je pokazalo lagano pogoršanje uvjeta poslovanja u kineskoj proizvodnji. Caixinov opći PMI za Kinu u siječnju je iznosio 48.4, tj. 0.2 boda više nego u prosincu.

"Najnoviji makroekonomski pokazatelji pokazuju da je gospodarstvo još uvijek u postupku približavanja najnižoj točki i da napori da se smanji suvišni kapacitet tek počinju davati rezultate. Pritisak na gospodarski rast ostao je jak zbog nastavka globalnog kolebanja." stoji u izvješću Caixina.

Službeni PMI za uzorak uzima 3000 velikih kineskih poduzeća. Caixinov PMI uzima uzorak od 420 malih i srednjih tvrtki za proizvodnju te je relativno kolebljiv zbog veličine uzorka i dominacije malih poduzeća.

Razočaravajući podaci na početku 2016. objavljeni su nakon što je kinesko gospodarstvo u 2015. naraslo za 6.9 posto uspoređujući s prethodnom godinu, što je naniži godišnji rast u posljednjih 25 godina.

Minsheng Securities objavilo je da su slabi rezultati pokazali da monetarno popuštanje i politika za poticanje rasta, uključujući nekoliko smanjenja kamatnih stopa i omjera bankovnih pričuva, još uvijek nisu zaustavili gospodarsko usporavanje. Kako bi pokrenula nove mehanizme rasta, vlada je se usmjerila na strukturne reforme u ponudi koje se fokusiraju na omogućavanje veće dostupnosti visokokvalitetnih roba i usluga te manje troškove za tvrtke.

"Dok reforme u ponudi stvarno ne pokažu rezultate, gospodarstvo će se suočavati sa silaznim pritiscima." navodi Minsheng, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram