Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2016

Kina započela transformaciju iz svjetske tvornice u svjetsko tržište

Unatoč silaznim pritiscima, Kina ubrzava gospodarsku tranziciju te namjerava privući više stranih ulaganja, istovremeno se pokušavajući pretvoriti iz "tvornice svijeta" u " tržište svijeta"...

Prošlog mjeseca je vodeći svjetski maloprodajni lanac za igračke i dječje proizvode Toys'R'Us otvorio svoju 100. trgovinu u Kini od kad je prije 10 godina ušao na ovo tržište. Njegov izvršni direktor Dave Brandon izjavio je da tvrtka ove godine namjerava otvoriti još trgovina u Kini.

"Naš izravni plan za Kinu je da ćemo nastaviti otvarati negdje između 30 i 40 trgovina godišnje. To je cilj kojeg smo naznačili, no to nije naša cijela misija. Želimo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Tako da je to vrlo važno za nas te želimo osigurati da svaka trgovina donese taj poseban karakter i to jedinstveno iskustvo Toys'R'Usa za obitelji i za djecu."

Brandon je među brojnim poslovnim ljudima koji pokušavaju prodrijeti dublje u kineski sektor usluga. Podaci koje je objavilo Ministarstvo trgovine pokazuju da su strana ulaganja u kontinentalni dio Kine u prošloj godini porasla 6.4 posto uspoređujući s prethodnom godinom na oko 126 milijardi dolara. Strana ulaganja u uslužne djelatnosti porasla su za oko 17 posto, što čini oko 61 posto ukupnog priljeva novca u tom razdoblju.

Xing Houyuan, zamjenik direktora Kineske akademije međunarodne trgovine i gospodarske suradnje, izjavio je da rast stranih ulaganja u uslužni sektor pokazuje kako međunarodni status kineskog tržišta raste.

"U prošlosti su strana ulaganja bila više fokusirana na proizvodnju i izvoz. Ulagači su iskorištavali čimbenike jeftine kineske radne snage i jeftine proizvodnje. Sada Kina prolazi kroz gospodarsku tranziciju. Razvijamo visokokvalitetnu proizvodnju i uslužne djelatnosti. Domaća potrošnja je sada velika pokretačka sila za gospodarstvo. Tako da sada strani ulagači dolaze u Kinu kako bi direktno došli do potrošača i ponudili im usluge."

Istovremeno se izvoz kineskih proizvoda visoke kvalitete povećava. Izvješće o ovoj industriji pokazuje da je Kina vodeća zemlja u izvozu visokotehnoloških proizvoda u Aziji s udjelom koji se od 2000. povećao s 9.4 posto na 43.7 posto u 2014.

Viši istraživač pri Nacionalnoj komisiji za razvoj i reforme Zhang Jianping izjavio je da će izvoz visokokvalitetnih proizvoda učiniti Kinu konkurentnijom na svjetskom tržištu.

"Što se tiče velike opreme, Kina ima tri jaka izvozna proizvoda: brze željeznice, nuklearnu energiju te opremu za transmisiju i distribuciju električne energije visoke voltaže (UHV). Naša telekomunikacijska oprema i automobili također su vrlo konkurentni. U budućnosti trebamo poboljšati proizvodnju u visokoj tehnologiji, avijaciji, informatičkoj tehnologiji i bio-farmaciji."

Osnivanje zona slobodne trgovine i veća razina otvaranja također su pomogli Kini da postane važno "tržište svijeta". Trenutno Kina ima 14 potpisanih i usvojenih sporazuma o slobodnoj trgovini koji obuhvaćaju 22 zemlje i regije.

Izvor: CRI

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram