Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2016

Rezultati blagdanskog shoppinga: U prosincu novi rast maloprodaje

Prema najnovijim podacima DZS-a, u prosincu je (prema desezoniranim indeksima) promet u trgovini na malo zabilježio realni mjesečni rast od 1,1% (rast od 0,9% nominalno)...

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, realni godišnji rast prometa u trgovini na malo četvrti mjesec zaredom bilježi ubrzavanje rasta koji je u prosincu iznosio 4,8% (u odnosu na 3,2% u studenom). S ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od kolovoza 2014. godine. U istom promatranom mjesecu, uslijed negativnih stopa inflacije na godišnjoj razini, u nominalnom izrazu je promet u trgovini na malo zabilježio rast od 3,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema izvornim, neprilagođenim indeksima na mjesečnoj je razini zabilježen rast 15,3% nominalno (16,3% realno) dok je na godišnjoj razini realni promet u trgovini na malo u prosincu zabilježio godišnji rast od 4,1% (3,2% nominalno).

Povoljna kretanja u trgovini na malo potvrdili su i posljednji pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u prosincu na godišnjoj razini nastavili pozitivan trend rasta koji datira od listopada 2014. godine. Također, u prosincu je zabilježen snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 21,6%.

"Osim rasterećenja osobnog dohotka ostvarenog poreznim izmjenama uz izostanak inflatornih pritisaka, blagi oporavak trgovine na malo zasigurno je i posljedica produljenja turističke sezone, zaustavljanja negativnih trenova na tržištu rada te poraslih očekivanja. Pozitivna stopa rasta u trgovini na malo u prosincu pridonijet će ubrzanju rasta i na tromjesečnoj razini gdje očekujemo realni rast od oko 3,3%. Umjerene pozitivne stope rasta trebale bi se nastaviti i u ovoj godini što će se pozitivno odraziti i na kretanje BDP-a (kroz komponentu osobne potrošnje)", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram