Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2016

Vrijednost ukupnih kredita smanjena za 5,7 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima uz mjesečni pad od 1,5 mlrd. kuna (0,6%), kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita u prosincu 2015. godine iznosila je 274,45 mlrd. kuna. Vrijednost ukupnih kredita tako je u odnosu na prosinac 2014. godine niža za 5,7 mlrd. kuna odnosno 2%...

Prema valutnoj strukturi, padu ukupnih kredita na godišnjoj razini u prosincu prošle godine pridonio je pad valutnih kredita (uključujući kunske uz valutnu klauzulu) dok su čisti kunski krediti zabilježili rast. Tako su kunski krediti krajem prosinca uz rast na mjesečnoj razini od 1,1 mlrd. kuna (1,4%), dosegli razinu od 79,1 mlrd. kuna. Promatrano u odnosu na prosinac 2014. godine čisti kunski krediti su porasli za 5,1 mlrd. kuna (6,8%), čime su nastavili trend godišnjeg stopa rasta koji traje od listopada 2014. S druge strane, valutni krediti su krajem prosinca 2015. godine uz mjesečni pad od 2,6 mlrd. kuna (1,3%) iznosili 195,4 mlrd. kuna. U usporedbi s krajem 2014. godine valutni krediti niži su za 10,7 mlrd. kuna (5,2%), čime se nastavio pad na godišnjoj razini koji s nekoliko prekida datira od rujna 2012. godine.

S obzirom da se krajem prosinca prošle godine, 71,2% ukupnih kredita odnosio na kredite denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu, godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično je potpomognut jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro (za 0,3%). S druge strane godišnji pad ukupnih kredita u kunskoj protuvrijednosti ublažen je slabljenjem kune u odnosu na švicarski franak na godišnjoj razini za 10,9%.

Promatrajući prema sektorima krediti sektoru poduzeća tako su i u prosincu nastavili kontinuirani trend razduživanja promatrajući na godišnjoj razini, koji datira od sredine 2012. Godine. Uz mjesečni pad od 1,5 mlrd. kuna, krediti poduzećima su krajem prosinca iznosili 87,3 mlrd. kuna, čime su na godišnjoj zabilježili pad za 4,75 mlrd. kuna (5,2%). Krediti dani stanovništvu s udjelom u ukupnim kreditima preko 45% krajem prosinca su iznosili 124,5 mlrd. kuna. Krediti sektoru stanovništva su tako uz mjesečni pad od gotovo 1,2 mlrd (0,9%), zabilježili pad na godišnjoj razini od gotovo 2 mlrd. kuna (1,5%), nastavivši trend razduživanja na godišnjoj razini koji traje od srpnja 2015. godine. S udjelom od 19,2% u ukupnim kreditima, krediti sektoru središnje države krajem prosinca iznosili su 53 mlrd. kuna. Krediti sektoru središnje države su uz mjesečni rast od 485 mil. (0,9%) kuna u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli za 1,4 mlrd. (2,8%).

"I u ovoj godini ne očekujemo značajnije promjene u kreditnoj aktivnosti domaćih banaka. Naime, potražnja za kreditima poduzeća na domaćem tržištu ograničena je još nedovoljnim oporavkom gospodarske aktivnosti, ali i mogućnošću zaduživanja na inozemnom tržištu gdje su kamatne stope povoljnije, što i iskorištavaju poduzeća većeg boniteta. Nepovoljna kretanja na tržištu rada onemogućuju oporavak kreditiranja sektora stanovništva, dok bi se trend razduživanja u ovom sektoru mogao zaustaviti u godini ispred nas. Ograničavajući faktor svakako je i snažna zaduženost obaju sektora S obzirom na primjetnu rastuću potražnju za kunskim kreditima u posljednje vrijeme, HNB je za ovaj mjesec najavio provođenje strukturnih repo aukcija čime bi osigurao dodatnu kunsku likvidnost", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram