Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2016

Nenad Bakić tvrdi da BDP ove godine može narasti za 3 posto

Europska komisija jučer je povećala prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. godini na 2,1 posto...

"Skoro svi profesionalni analitičari još prije mjesec dana nisu mogli ni sanjati da je rast u 2015. bio preko 2%. Iako je to nekima od nas bio jasno odavno, ja sam to u biti rekao prognozom za Q3i ponavljao da će rast u 2015. biti oko 2% (precizniji od mene je bio mladi ekonomist Ivica Brkljača). I sad kažem da će rast biti veći od 1,8%. Čak lako moguće i malo veći od 2%", objavio je ulagač Nenad Bakić na svom blogu.

"Većina naših analitičara naprosto ne razumije komplicirane modele koje koriste, naime nisu vidjeli kad neke varijable počnu toliko dominirati da se ‘sve’ svodi na njih. Iste varijable su dominantne i dalje, tako da u odsustvu većih vanjskih šokova, imamo već praktički osiguran rast od 2% u 2016. da ne radimo ništa. Sam turizam će ove godine opet donijeti preko 1% rasta, a DZS će ove godine vjerojatno to uspjeti uloviti (za 2015. jedan veliki dio nije)".

"Prošla Vlada je zapravo jako odgodila rast blokiranjem reformi, tako da ako se dalje ne budu povlačile kočnice, lako će biti ostvariti rast od 3% već u ovoj godini.

Pogledajte samo jednu činjenicu. Izvoz turizma je ove godine bio oko 8,1 milijardi eura (kao što sam ispravno procjenio da će biti još krajem lipnja). Recimo da je 4,5 mlrd. čita rentna komponenta – znate ono, u turizmu novce često morate teško zaraditi velikim investicijama i s puno rada, a mi ipak još velikim dijelom skupljamo vrhnje sa ‘sunca i mora’: zabodi zastavicu i imaš kamp (s EBITDA 60%) ili monetiziraj obnovljene resurse iz socicijalizma na najboljim lokacijama. Kako je naš BDP oko 45 mlrd. eura, to znači da nam je oko 10% BDP baš kao ‘poklonjeno’. No, zamislite koliko bi Austrija, Češka ili Slovenija rasle da im svake godine netko pokloni 10% BDP?! To ujedno pokazuje koliko je štetno i jako bilo povlačenje kočnica zadnjih godina. Uz dobre reforme (uklj. EU fondove) rast od 4-5% u srednjem roku ne bi trebao biti nemoguć", zaključuje Bakić.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram