Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2016

IMPRESIVNO: Iznajmljivači su strateški ulagači u hrvatski turizam

Da obiteljskog turizma u Hrvatskoj nema, jednostavno bi ga se moralo izmisliti. Jer, ukupni generirani prihod od obiteljskog smještaja iznosi više od 10,314 milijarde kuna, odnosno 1,4 milijardu eura...

Domaćini koji pružaju usluge smještaja u ugostiteljstvu najveći su turistički investitori u zemlji, jer su s povećanjem od 30 tisuća kreveta više, koliko ih je uređeno i stavljeno na tržište u zadnje dvije godine, oni uložili oko 800 milijuna eura!

Usporedbe radi, svaka investicija od 750 milijuna kuna (100 milijuna eura) u turističkoj industriji smatra se investicijom od strateškog interesa za zemlju, pa su zato obiteljska domaćinstva strateški ulagači u turizam Hrvatske, rečeno je na Forumu obiteljskog turizma koji je u organizaciji HGK održan u Splitu.

U sklopu brojnih događanja vezanih za sajamsku manifestaciju Adriatic Gastro Show, koja je u tijeku u Spaladium Areni, u petak se okupilo gotovo 300 domaćina koji se bave ugošćavanjem turista u svoje smještajne objekte, pa je to bila prilika za iznijeti podatke o pravim prihodovnim učincima koje šire gospodarstvo i poduzetništvo imaju od gostiju iz privatnog smještaja.

Iako je u javnosti sveprisutno razmišljanje po kojemu smještaj u domaćinstvima donosi tek profit i podebljanje novčanika za vlasnika apartmana, sobe ili kuće u koju stižu gosti, izračuni pokazuju da od takvog turizma u obiteljima profitiraju praktično svi u lancu usluga. I to mnogo više nego što bi se na prvi pogled reklo: Hrvatska kroz obiteljski turizam ima 24 milijuna noćenja više i 4,1 milijun gostiju koji odsjedaju u obiteljskim apartmanima ili kućama, što je trećina cijelog turističkog prometa zemlje.

Od tih oko 550 tisuća postelja koliko ih obitelji stavljaju na tržište, živi više od 200 tisuća članova tih obitelji s godišnjim prihodom od najmanje 50 tisuća kuna. No, od gostiju iz tog smještaja najviše profitiraju – trgovci. Maloprodaja je, naime, samo od gostiju iz privatnog smještaja napravila čak 2,3 milijarde kuna prometa, a turističke zajednice su podebljale svoje račune za čak 150 milijuna kuna boravišne pristojbe i turističke članarine naplaćene od gostiju iz obiteljskog turizma.

Sve te podatke iznio je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK na Forumu obiteljskog turizma.

"U državni proračun domaćini koji pružaju ugostiteljske usluge uplatili su 150 milijuna kuna paušalnog poreza, a turistički posrednici, agencije i tour-operatori na ime svoje provizije zaradili su od privatnog smještaja 621 milijun kuna. Hrvatske autoceste naplatile su 150 milijuna kuna cestarina od gostiju privatnog smještaja, a trajektne kompanije još 150 milijuna kuna. No, ogromne zarade od gostiju iz obiteljskog turizma ima maloprodaja, koja je zaradila 2,3 milijarde kuna od kupovine tih gostiju u samoposlugama i trgovinama, te ugostitelji koji su zaradili 2625 milijardi kuna. Samo parkirališta u turističkim mjestima od gostiju iz domaćinstva naplatila su stotinu milijuna kuna za parkiranje njihovih vozila", nabrajao je podatke učinka obiteljskog turizma za širu zajednicu Pinezić.

Među onima koji značajno zarađuju od gostiju iz obiteljskog smještaja su i turistički brodari na izletima koji su od tih gostiju zaradili 656 milijuna kuna, dok su iznajmljivači bicikla, skutera, barki, glisera, pedalina i sandolina utržili 262,5 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje.

Ono što se posebno naglašava jest da je upravo u tom segmentu naše turističke usluge još uvijek veliki prostor za zapošljavanje i samozapošljavanje u obiteljskom mikropoduzetništvu, pa su članovi Zajednice obiteljskog turizma pri HGK poručili vlastima na svim razinama da respektiraju sve te prihode kojih ne bi bilo bez obiteljskog turizma, koji očekuje potporu i razumijevanje zakonodavaca.

Izvor: Slobodna Dalmacija , Foto: Starac.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram