Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2016

Rusi u akciji normalizacije gospodarskih odnosa s Hrvatskom

Novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov održao je u Zagrebu konferenciju za novinare koja je trajala gotovo dva i pol sata. Rusija prihvaća hrvatsko članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, a Rusija s Hrvatskom želi razvijati bolje gospodarske i političke odnose...

Kao jednu od zadaća Azimov je najavio povećanje ruskih investicija u Hrvatskoj na milijardu eura te povećanje robne razmjene između dvije zemlje na tri milijarde eura, ali nije konkretno rekao kako će se doći do toga. Ruske investicije u Hrvatskoj sada iznose 500 milijuna eura. To je premalo, ocijenio je Azimov, podsjetivši da 95 posto cjelokupne robne razmjene otpada na naftu i plin. Robna razmjena se zbog sankcija SAD-a i EU-a smanjila za 40 posto i stala je na jednoj milijardi i 200 milijuna dolara, kazao je ruski veleposlanik i upozorio da su zbog sankcija osobito stradali poljoprivredni proizvođači.

Poručio je da Rusija, osim naftom i plinom, Hrvatsku želi opskrbljivati ugljenom i aluminijem te da je posebice zainteresirana za suradnju u brodogradnji. Što se energenata tiče, Asimov poručuje da bi Moskva radije da se nafta i plin Hrvatskoj isporučuju direktno, a ne preko treće strane, uz uvjerenja da je Hrvatska po tom pitanju isporuke energenata osigurana i da neće stradati uslijed mogućeg prekida isporuka nafte i plina.

Osvrnuvši se na Južni tok kazao je da ne misli da će se taj projekt aktivirati u skoro vrijeme. Njemačka je zainteresirana za direktnu isporuku i mislim da će se taj projekt realizirati, kazao je veleposlanik.

Izrazio je žaljenje što je Rusija bila isključena iz mnogih projekata u Hrvatskoj, podsjetivši na projekt istraživanja ugljikovodika u podmorju Jadrana i kupnju kontrolnog paketa INA-e i MOL-a te da ih nitko nije kontaktirao u vezi LNG terminala. Kazao je da Rusija razumije položaj Hrvatske kao članice EU-a, ali i poručio da je, što se suradnje tiče, u mnogim pitanjima loptica na vašem terenu.

To se tiče, kako je rekao, i inicijative predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o uspostavi intenzivne suradnje na okosnici Baltik-Crno more-Jadran. Ne znamo trebamo li se radovati i pljeskati ili se zabrinuti. Ne želimo da se te zemlje zatvore, kazao je Azimov i dodao da bi Rusija htjela vjerovati u konstruktivni duh te inicijative i ulazak drugih partnera, uz poruku da Moskva ne odbacuje nijednu inicijativu hrvatskog vodstva.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je da je pitanje Krima, kojega je Rusija 2014. ilegalno anektirala i odvojila od Ukrajine, zatvoreno i nepovratno riješeno i poručio da Moskva glede Krima nije spremna na nikakav kompromis. Azimov drži da je Zapad ukrajinske događaje iskoristio kao povod za "slamanje ruskog gospodarstva" koje je prije dvije godine bilo na svom vrhuncu. Od sankcija, smatra Azimov, najviše pati Europska unija čije zemlje zbog toga godišnje gube 100 milijardi eura.

Izvor: HRT

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram