Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2016

Dubrovnik postaje HT-ov poligon za testiranje "smart city" usluga

U Dubrovniku je započeo najveći Smart City pilot projekt u Hrvatskoj vrijedan više od 1,5 milijuna kuna koji je omogućio Hrvatski Telekom sa svojim partnerima...

Zahvaljujući ovom pilot projektu, Dubrovnik će i službeno postati prvi inovacijski, testni, razvojni ali i prodajni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. Građanima i brojnim turistima bit će značajno olakšano snalaženje, a unaprijedit će se prometna sigurnost i energetska učinkovitost grada. Ovaj projekt HT svrstava u sam vrh regionalnih i europskih tehnoloških lidera u promoviranju, predstavljanju i implementaciji Internet of Things/Smart City tehnološkog okvira. Upravo su naše investicije u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, kao i povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te IP transformacija omogućile početak realizacije ovoga zahtjevnog projekta“, istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Radovi su započeli na Obali Stjepana Radića ugradnjom najsuvremenijih magnetnih parkirnih senzora u 30 parkirnih mjesta, zahvaljujući kojima će vozači u realnom vremenu znati stanje zauzeća parkinga.

Informativni parking zasloni s informacijama o slobodnim mjestima, bit će smješteni iznad prometnica, a u prvoj fazi sadržavat će informacije o mjestima koja već imaju senzore kao i u javnim garažama. Korisnici koji imaju smartfone moći će koristiti aplikaciju koja će dostavljati informacije o realnom stanju zauzeća svih gradskih parkinga.

Sigurnost grada povećat će se zahvaljujući multisenzorskom videonadzoru, zahvaljujući kojem će se bilježiti prometni prekršaji, prevelika brzina, pretjecanje i neovlaštena upotreba lijevog prometnog traka ali će se pratiti i nepropisni parking,

Projekt Smart City omogućit će i besplatni gradski Wi-Fi velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s). Osim toga, ovaj projekt uključuje i sustav daljinskog upravljanja javnom rasvjetom i ugađanje intenziteta osvjetljenja i potrošnje javne rasvjete ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete. U vremenu kada nema pokreta u blizini, javna rasvjeta će svijetliti smanjenim intenzitetom, a u slučaju evidencije pokreta rasvjeta će se pojačavati.

Također, ugradit će se mnogobrojni senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Informacije će u prvoj fazi biti dostupne akademskoj i istraživačkoj zajednici te institucijama za javno zdravstvo, a u drugoj fazi planirano je da određene informacije na primjeren način budu objavljene u javnosti.

Svi sustavi bit će međusobno povezani zajedničkom platformom, ali i s postojećim sustavima koje Grad već koristi, a dio prikupljenih podataka će biti dostupan svima onima koji svojim znanjem i iskustvom mogu dodatno učiniti inovativnim svako pojedino rješenje, poput lokalnih startupova i modela za razvoj i poticanje poduzetništva.

Osim Hrvatskog Telekoma, kao nositelj projekta uključeni su renomirani globalni i domaći tehnološki partneri: CISCO Systems, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i mnogi drugi, a HT neprestano širi mrežu partnera i u nju uključuje renomirane domaće tvrtke i startupe koji mogu kvalitetno pridonijeti razvoju ovog tehnološkog okvira.

Građani, kao ključni korisnici takve infrastrukture također će biti uključeni u evaluaciju projekta putem posebnoga volonterskoga stručnog tijela koje će imenovati Grad, a koje će se sastojati od tima IT stručnjaka koji žive i rade u Dubrovniku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram