Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2016

Iz ZIP inkubatora najavljen novi program i investicije

Jučer je u prostorima Zagrebačkog inkubatora poduzetništva u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE održan Demo day posljednje generacije startupa iz ZIP-a, u sklopu mjesečnog okupljanja startupera, poduzetnika, investitora i drugih zainteresiranih, Startup srijede...

U osmu generaciju ZIP startup inkubatora krenulo je osam timova, a uspješno ih je cijeli program završilo pet: Adopto, Advanced Handball Statistics, Appetit, SailRouter i Wemy.

Svaki od timova je predstavio napredak ostvaren tijekom programa u ZIP-u i dok je zajedničko svima koji su završili program da su i lansirali proizvod na tržište ili su barem u beta fazi te već imaju prve korisnike/klijente, Adopto i Wemy su iskoristili priliku i službeno lansirali svoje proizvode na samom Demo dayju.

A već na polovici programa (tzv. ZIP Progress review) ZIP je objavio seed investiciju u Appetit u iznosu od 160.000 kuna. Time je ovo postao četvrti projekt u koji je ZIP direktno investirao nakon prikupljenih 68.700 funti na equity crowdfunding platformi Seedrs.

Veliki uspjeh ostvario je i tim Wemy u kojeg je investirao poslovni anđeo Hrvoje Prpić, član Upravnog odbora CRANE-a. Na dan Startup srijede ujedno je održan i launch aplikacije "Wemy" koja je dostupna na Google Playu za Android te Vas pozivamo da ju isprobate. Za iOS uređaje možete je očekivati uskoro. Radi se o aplikaciji koja je pomoć pri odabiru odjevne kombinacije, a funkcionira tako da korisnik obuće željenu kombinaciju, fotografira se, uploada fotografiju, a ostali korisnici ocjene odjevnu kombinaciju. Sama investicija odličan je katalizator koji će omogućiti timu da dođe do početnog kritičnog broja korisnika.

„Ova investicija pokazatelj je simbioze poslovnih inkubatora i nas kao investitora. Mnogo je lakše investirati u start-up koji je prošao neki oblik poslovnog programa te pozivam sve potencijalne poduzetnike da se što više angažiraju u institucijama ovakvog tipa prije nego li traže investiciju.“ - izjavio je Davorin Štetner, Predsjednik CRANE-a

„Wemy je direktni konkurent Instagramu koji je danas treća najjača socijalna mreža na svijetu i ukoliko se svidi tinejdžerima mogao bi izazvati revoluciju u tom polju. Investicija i iskustvo koje donosim mogu značajno pomoći osnivačima budući da se ovdje radi o “smart money”, a ne samo o investiciji.“ –zaključio je Hrvoje Prpić, poslovni anđeo i član Upravnog odbora CRANE-a.

Nakon prezentacije napretka timova najavljeno je otvorenje prijava za novu generaciju startup timova, kao i potpuno novi program: ZIP akcelerator u suradnji s mStartom, čiji je predsjednik Uprave g. Mate Krpan izrazio zadovoljstvo suradnjom sa ZIP-om:

„Agrokor, u čijem sastavu posluje i mStart, od svog osnutka kontinuirano surađuje s akademskom zajednicom, kako s nastavnim osobljem tako i sa studentima koji su pokazali vrhunske rezultate i poduzetnički duh te smo potaknuti time odlučili otići korak dalje. Posebno smo ponosni na našu suradnju sa ZIP-om, koji se u protekle 3 godine etablirao kao najbolji startup inkubator u regiji. Upravo zato ove godine smo se odlučili i za dodatan iskorak u ovoj suradnji, pokretanjem akceleratorskog programa namijenjenog start-upovima. Velike kompanije kao i start-upovi imaju svoje prednosti i izazove u razvoju vlastitog poslovanja, a mi vjerujemo da upravo suradnjom kroz naš akceleratorski program možemo postići kvalitetne i značajne sinergijske efekte. Pritom je važno poduzetništvo shvatiti kao način razmišljanja i pristupa projektima i poslovanju. Snažan poduzetnički duh oduvijek je bio vrijednost koju mStart svakodnevno podržava i potiče. I upravo u tom kontekstu, pozivam sve tvrtke koje su prošle fazu inkubacije, bilo u nekom od inkubatora ili samostalno, da nas kontaktiraju i upoznaju. Vjerujem da ćemo zajedno najkvalitetnije istražiti načine realizacije suradnje i dati priliku najboljim projektima.“

Novi ZIP akceleratorski program će se odvijati usporedno sa standardnim startup programom u ZIP-u, a namijenjen je tvrtkama koje već imaju proizvod, prototip ili su u finalnoj fazi razvoja, kako bi im omogućio potpunu posvećenost razvoju projekta, ali i potencijalnu implementaciju, odnosno testiranje, u poslovnom sustavu Agokora.

Svaka tvrtka ulaskom u program prima investiciju od 100.000 kn. Cilj novog akcelaratorskog programa je ubrzavanje razvoja proizvoda i izlaska na tržište. Po završetku ili kroz trajanje programa tvrtke koje uspješno lansiraju uslugu ili proizvod imaju mogućnost uspostave poslovne suradnje s tvrtkama iz koncerna Agrokor.

Novi program će se fokusirati na tvrtke iz sljedećih kategorija:

- e-commerce / mobilno plaćanje

- turizam / eventi

- retail / FMCG (fast moving consumer goods)

Zainteresirani startup timovi se za inkubatorski, kao i novi akcereratorski program mogu prijaviti na http://zipzg.com/prijavi-se/.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram