Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2016

Kreće "lov" na novčanike bogatih Kineza

Festival proljeća tradicionalno je najvažnije vrijeme u godini za okupljanje obitelji, no nakon što je Kina postala prosperitetna, sve veći broj bogatih Kineza počeo je putovati u inozemstvo, što znači dobar posao za svjetske maloprodajnike...

U SAD-u tradicionalna sezona kupovine obično traje mjesec dana od Dana zahvalnosti do božićnih blagdana. No u posljednjim godinama su kineski potrošači uspjeli dodati još jedan mjesec proslavom Proljetnog festivala koji je američkim trgovačkim centrima jednako velik događaj kao i Božić.

Prema časopisu Quartz, u najuspješnijem američkom trgovačkom centru South Coast Plazi, koji je u 2015. zaradio 1.7 milijardi dolara, vrhunac sezone počinje dan nakon Dana zahvalnosti i završava ne na Božić, nego na kraju proslave lunarne nove godine.

Ovog tjedna se u tom ogromnom centru u Kaliforniji u izlozima Caroline Herrere i Balenciage nalaze crvene haljine koje su uglavnom namijenjene kineskim potrošačima. Dolce & Gabbana prodaje majice sa slikom majmuna, koje se ekskluzivno prodaju u ovom trgovačkom centru u čast kineske godine majmuna. Majmun se nalazi na devetom mjestu u kineskom zodijaku.

U ovo doba godine mnogi američki trgovački centri ukrašavaju interijere ili održavaju proslave lunarne nove godine, posebno oni u gradovima na zapadnoj obali gdje se nalaze velike azijsko-američke zajednice i zajednice azijskih iseljenika. No South Coast Plaza, osim lokalne klijentele, želi privuči sve veću skupinu bogatih kineza koji u inozemstvu troše ozbiljne sume novaca.

Centar marljivo privlači Kineze još od ranih 2000-tih, mnogo prije eksplozije inozemnog turizma u toj zemlji. Bio je to prvi trgovački centar u SAD-u koji je prihvaćao kineske UnionPay kartice. Bila je to dalekovidna investicija. Kineski kupci sada čine do 30 posto svjetskog tržišta luksuzne robe, a oko polovine tih kupovina odvija se u inozemstvu.

Neki ekonomisti predviđaju da unatoč tome što su Amerikanci još uvijek najveći potrošači na svijetu, kineski potrošači će jednog dana imati veću kupovnu moć sa sve većim brojem pripadnika srednje klase.

Kineska vlada procjenjuje da će se tijekom 40-dnevne sezone putovanja za kinesku novu godinu učiniti 2.91 milijardi putovanja u najvećoj godišnjoj migraciji ljudi na svijetu.

Ove godine se očekuje da će inozemna putovanja kineskih turista tijekom tjedan dana dugih praznika koji službeno počinju 7. veljače doseći vrhunac od šest milijuna. To predstavlja povećanje od 15 posto od prošlogodišnjih 5.2 milijuna putovanja inozemstvo koje su kineski turisti učinili tijekom lunarne nove godine, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram