Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2016

Na snimanje Star Warsa u Dubrovniku bit će potrošeno čak 38 milijuna kuna

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, potvrdio je za HRT-ov Studio 4 da će se Ratovi zvijezda snimati u Hrvatskoj. Otkrio je da pripreme u tišini traju već više od dva mjeseca, međutim, kaže, korporativni uzusi zahtijevali su dicipliniranu šutnju...

Prvi su progovorili neki zaljubljenici u Ratove zvijezda, otkucao nas je nekakav website u San Franciscu prije 15-ak dana i od tada se šuška, kazao je Hribar, otkrivši dalje: "Radi se o jednom krasnom poslu za nas i za Dubrovnik, o jednom snimanju koje neće dugo trajati, ali će biti najveća pojedinačna investicija po danu snimanja ikad. Radi se o ulaganju od 38 milijuna kuna, za one koji broje novac - ovo govorim za one koji se bave državnim proračunom, koji će biti na dobitku od ovog posla, a na dobitku će naravno biti i Dubrovnik koji se rodio pod sretnom zvijezdom."

Ne radi se o tome da će Dubrovnik, kaže Hribar, imati u ovom filmu, osmom nastavku serijala, jednu dugu dionicu. "Dubrovnik nije najlješi grad na svijetu, nego u galaksiji. Ima jedna čudesna planeta, negdje u zakutku galaksije u kojoj je čudesan grad i tamo se zbiva jedna scena, malo idilična, odnosno jedan dio priče. Ode nam Dubrovnik u svemir i svakako to za reputaciju svih nas koji se bavimo nekom promocijom turističke destinacije znači naprosto neprocjenjivu stvar", kaže Hribar dodajući da je Hrvatska, nakon snimanja Igara prijestolja, a sada i najave snimanja Ratova zvijezda, postala definitivni broj jedan u svijetu medijske globalne pozornosti.

Upitan misli li da će novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović nastaviti podržavati ovakve projekte, Hribar odgovara: "Ma naravno, ovo je stvarno prilika da se iz '41. ode u 2041. i da se konačno počne raditi posao. Otkako su se raspisali izbori u desetom mjesecu, na neki način cijela državna administracija je u "safe modeu", ali upravo ovaj segment izvoza filmskih usluga i izdavanja poticaja je jako vezan za državnu administraciju. Hrvatska kinematografija puno manje, ona ima jedan svoj autonomni sustav i nije toliko ometena privremenim proračunima i time što se državi događa kada neregularno funkcionira. A sada je upravo trenutak da ministar i ministarstvo, jer oni su zaduženi za operacionalizaciju sustava poticaja - i on to vrlo dobro zna, i počeo je već na tome raditi, da uskoče i zajedno s nekokiko drugih ministarstava da dogovore kako ćemo ovu godinu raditi taj posao. Bit će dobra godina, ne moram vam reći što znači va vijest koja je globalno odjeknula, bit će navala posla."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram