Zatvori
Poslovni Puls
15/02/2016

Rekordna godina za njemački turizam - najviše domaćih turista

Preko 436 milijuna noćenja, a rast traje već šestu godinu: prošle godine je opet narastao za 3%. Ta turistička velesila je - Njemačka! Broj turista raste gotovo svugdje na svijetu makar se osjeća i oprez...

U Udruzi njemačkih turističkih djelatnika opet slave, makar su se već navikli na dobre vijesti. Opet je postignut rekord i predsjednik Udruge Reinhard Meyer smatra kako je "već šesta rekordna godina golemi uspjeh" za njemačke ugostitelje. Prije svega oni profitiraju od nastavka trenda da ih posjećuju - sami Nijemci. Od 436,4 milijuna noćenja prošle godine 356,7 milijuna noćenja otpada na domaće turiste. Ali i tih 79,7 milijuna noćenja stranaca je izuzetan uspjeh, tim više što je i to čak 5% više nego u godini prije toga.

Ne samo ugostitelji, od te rijeke turista imaju korist i mnogi drugi u ovoj zemlji. To je rezultat i veće spremnosti na potrošnju pa tako osjetno raste i količina novca kojeg turisti ostave i izvan hotela ili prenoćišta. Zato se nadaju i ovu, 2016. uvrstiti u seriju rekorda, ali im je jasno da to sve ovisi o ukupnoj konjunkturi i osjećaju sigurnosti.

Jer pitanje sigurnosti je turistima oduvijek ključno kod donošenja odluke gdje će provesti svoje dane odmora. To sad dobro osjećaju i njemačke turističke agencije gdje se bilježi značajno manje aranžmana ne samo za zemlje poput Egipta ili Tunisa, nego se zapadni turisti boje već i Turske. Drugi po veličini turoperator u ovoj zemlji, koncern Thomas Cook je objavio kako ima gotovo za trećinu manje predbilježbi za Tursku nego što ih je imao prošle godine. Najveći turoperator, koncern TUI računa da će ove godine u Tursku poslati oko milijun turista - što je čak upola manje nego što ih je bilo prošle godine.

Naravno, turoperatori mušterijama sada nude druge destinacije jer sektor turizma - usprkos svim krizama i opasnostima od terora - neprekidno raste. Organizacija UN-a koja se bavi turističkim migracijama UNWTO bilježi za 2015. porast od 4,4% tako da je gotovo milijardu i 200 milijuna ljudi, žena i njihove djece naše planete prošle godine negdje otišlo na odmor.

Uporno raste i broj ionako putu sklonih njemačkih turista. Prošle godine je narastao za 1% i za put i odmor se ovdje potrošilo više od 27 milijardi eura. Kada je riječ o broju turista, tu je sve češće riječ o istim građanima ove zemlje koji sad nekoliko puta godišnje odlaze na odmor. Trend je već dugo da više nema jednog "glavnog" odmora koji će onda trajati tjednima. Vrijeme boravka postaje sve kraće, ali zato se češće odlazi - kako Nijemci kažu; "promjeniti tapete".

To naravno ovisi i o imutku ovdašnjih građana, ali i druga ispitivanja ponašanja potrošača su pokazala: Nijemci će prije štedjeti na hrani i odjeći - nego na novcu kojeg su odvojili za odmor, prenosi DW.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram