Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2016

DUUDI upravlja državnom imovinom vrijednom 30 milijardi eura

Kao jednu od mjera za smanjivanje javnog duga premijer Tihomir Orešković najavio je privatizaciju državne imovine. Tu bi glavnu ulogu trebao imati Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji upravlja kapitalom vrijednim 30 milijardi eura...

Uspije li se od toga ubrzo privatizirati samo jedan i pol posto, državni bi proračun bio u dobitku za čak 500 milijuna eura. Središnji Registar državne imovine otkriva da je država vlasnik više od milijun nekretnina. Na popisu je više od 27.000 stanova, gotovo 11.000 poslovnih objekata i 70 vila. No, još važnije, država ima udjel u mnogim poduzećima - u njih 440 ima dionice, a u 229 poslovne udjele.

U jednim tvrtkama država je većinski, a u drugima manjinski vlasnik, a neka od njih su od strateške važnosti. Međutim, nalaz revizije o poslovanju DUUDI-ja za 2014. pokazao je da evidencija nekretnina nije pouzdana.

Predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban gostujući u HTV-ovom Dnevniku rekao je kako je prvi korak pripremiti određene državne tvrtke za što kvalitetniju privatizaciju. Izrazio je nezadovoljstvo procesom pokrenutim u Imunološkom zavodu. Prema njegovu mišljenju, tvrtke poput Petrokemije, HAC-a, Imunološkog zavoda prije prodaje važno je postaviti na zdrave noge. Mrtvog kapitala ima i treba ga staviti u funkciju. Bivše vojarne najveći su potencijal za greenfield investicije i tu će biti dosta posla jer one faktički ne postoje, rupe su u planovima. Kad su u pitanju trgovačka društva, trebat će donijeti odluku koja su za privatizaciju, a koja se isplati radi dobiti zadržati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram