Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2016

Pokrenuta online tržnica domaćih poljoprivrednih proizvoda

Većina onih koji imaju sreću raditi imaju nesreću da poslije posla ne stižu na tržnicu kupiti svježe, kvalitetne i domaće namirnice za koje točno znaju porijeklo ili gdje su rasle...

No, u Istri to nije nikakav problem. Tamo mogu birati – hoće li namirnice odabrati i naručiti putem Interneta ili će posjetiti tržnice koje rade upravo poslijepodne i na kojima nema nakupaca niti preprodaje, već tamo prodaju upravo oni koji su tu namirnicu i proizveli.

140 godina rada porečki Institut za poljoprivredu i turizam obilježio je doista vrijednim projektom, u Istri je u suradnji sa Slovencima pokrenuo IPA projekt: Domaću web tržnicu, aplikaciju koja povezuje kupce s domaćim proizvođačima hrane. Proizvođači imaju mogućnost opisati sebe i predstaviti svoje proizvode koje nude za prodaju. Imaju mogućnost unositi tekstualne opise, fotografije i video dokumentaciju i skenirati razne dokumente kojima potvrđuju razinu svojih proizvoda, opisuje dr.sc. Milan Oplanić.

Kupovina domaćih proizvoda vrlo je jednostavna: u tražilicu je dovoljno upisati područje na kojem se nalazite, odabrati vrstu proizvoda koji vas zanima, na primjer meso, ulje, vino ili svježe povrće i otvorit će vam se sva obiteljska gospodarstva sa takvom ponudom toga dana. Tražite proizvod koji vas zanima, možete pogledati među proizvođačima tko vam što nudi, koji vam se proizvod više sviđa i imate mogućnost naručiti. Kontaktirate nas mailom ili telefonom. Nakon uplate ja šaljem DPD-om. Na vašu adresu stiže u roku 24 sata. Možete platiti prije ili prilikom preuzimanja, ističe Silvano Bartolić, OPG Bartolić.

Silvano na 5 hektara uzgaja masline i povrće. U ovo zimsko doba kad posla na zemlji toliko i nema, osim berbe, svakoga je jutra na porečkoj tržnici. No, četvrtkom tek što se vrati i opet krene u berbu. Samo sat kasnije, svježe ubrano povrće nudi onima koji se tek vraćaju s posla. I to je dio projekta Domaće web tržnice, predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava građanima. Gradsko komunalno poduzeće Usluga Poreč svoju podršku projektu dalo je besplatnim korištenjem tržnice domaćim proizvođačima. Švercerima i nakupcima ovdje četvrtkom poslijepodne mjesta nema. Domaće, ubrano prije koji sat, a cijene pristupačne. Na pulskim tržnicama proizvođači se predstavljaju ponedjeljkom i petkom poslijepodne.

U 6 mjeseci koliko postoji Domaća web tržnica u sustav se uključilo 200-tinjak proizvođača, a stranicu je posjetilo više od 40 tisuća kupaca. Odličan istarski projekt, da nam je barem takvih i u drugim dijelovima Hrvatske, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram