Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2016

Ususret Ženevi: Rimac predstavio proizvodni model Concept_One

Rimac Automobili napokon su predstavili proizvodnu izvedbu svog električnog superautomobila...

Stvoren oko ideje da električni automobil može biti brži, ali i prilagodljiviji, agilniji i zabavniji od svog konvencionalnog konkurenta, Concept_One je vrhunac u kratkoj, ali izgleda vrlo plodonosnoj povijesti tvrtke iz zagrebačkog susjedstva.

Ono bitno je da ovaj automobil nije nastao kao prilagodba klasičnog sportaša hibridnom ili električnom pogonu, već je iz temelja razvijan sa idejom da ima čisto električni pogon. A to se pokazalo kao prednost davši dosta slobode u razvoju same arhitekture vozila.

Konkretno, pogon čini četiri elektromotora s permanennim magnetima postavljenih u središnjici pogonskih osovina. Proizvodna izvedba raspolaže sa ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm, gdje je ipak ključan R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring) sustav koji putem brojnih senzora optimizira raspodjelu momenta za svaki kotač, i tako 100 puta u jednoj sekundi. Posljedica je dosad neviđena upravljivost, stoji u priopćenju. Četiri su modaliteta rada, od comforta do drifta.

Druga bitna tehnološka novost je sustav baterija sastavljen od 8.450 ćelija, svih individualno nadziranih i upravljanih putem kućnog kontrolnog modula. Sposobne su u ubrzanju isporučiti do 1 MW snage, ali i apsorbirati čak 400 kW u fazi kočenja (do -0.6g).

Concept_One postiže 100 km/h za 2,6 sekundi, na 200 km/h je nakon 6,2 sekundi, dok će 300 km/h postići za nevjerojatnih 14,2 sekundi.

Automobil koji će biti izložen, odnosno finalno izdanje je četvrta iteracija projekta začetog u vrijeme osnivanja tvrtke. Stoga ne čudi što je automobil u potpunosti dovršen, a veseli i da se ovaj puta posvetila veća pažnja ergonomiji, kao i samom dizajnu interijera uređenom u visokom tonu. Concept_One će biti proizveden u svega osam primjeraka.

Najavljena je i prodajna cijena od oko 800.000 EUR.

Novi proizvodni model Concept_Onea bit će predstavljen na dolazećem međunarodnom Motor Showu u Ženevi, koji se održava od 3. do 13. ožujka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram