Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2016

Nastavak opasnih deflacijskih trendova

Prema posljednjim podacima DZS-a godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u siječnju je zabilježila pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako su potrošačke cijene u odnosu na prosinac 2015. godine zabilježile pad od -0,7% dok je pad na godišnjoj razini iznosio -0,8%...

Pri tome je doprinos nižim cijenama na mjesečnoj razini došao prvenstveno od nižih cijena odjeće i obuće koje su zabilježile pad od 10,9% uslijed uobičajenih siječanjskih sezonskih sniženja. Nadalje, niže cijene prijevoza (-2,2%) podržane padom cijena goriva te niže cijene električne energije i plina i ostalih goriva (-1,5%) su također doprinijele mjesečnom padu. S druge strane, snažniji pad cijena na mjesečnoj razini zaustavile su prvenstveno više cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje su zabilježile rast od 1,3% u odnosu na prosinac 2015. godine.

Pad cijena na mjesečnoj razini pridonio je i nastavku negativnih stopa na godišnjoj razini. Naime, pad potrošačkih cijena u siječnju i dalje je posljedica uvezenih deflatornih pritisaka (posebice niskih cijena nafte na svjetskim tržištima) uz još uvijek slabu domaću potražnju. Pri tome je značajan doprinos došao od nižih cijena hrane koje su ostvarile pad od 0,9% (pad u kategoriji mesa -2,3% i povrća -5,5%), a u strukturi potrošačke košarice čine udio od 25%. Također, niže cijene u kategoriji električne energije, plina i ostalih goriva (s godišnjim padom od 3,3%) doprinijele su i padu cijena u kategoriji prijevoza (3,1% godišnje) koja u strukturi potrošačke košarice sudjeluje s gotovo 13%. Snažniji pad cijena ograničen je godišnjim rastom cijena u kategoriji alkoholnih pića i duhana (1,0%), zdravstva (1,8%), restorana i hotela (0,7%) te cijena odjeće i obuće (0,1%). Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente (cijene energije i prehrane) temeljna godišnja stopa inflacije u siječnju je zabilježila godišnji rast od 0,3%.

"I veći dio ove godine obilježavat će negativne stope inflacije pri čemu bi tek prema kraju godine, uslijed očekivanog porasta cijena sirove nafte, mogli očekivati blago intenziviranje inflatornih pritisaka. Očekujemo da će 2016. biti još jedna godina obilježena izostankom inflatornih pritisaka", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram