Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2016

Eventualno uskrsnuće projekta "Južni tok" u rukama Europske komisije

Kompanije "Gazprom", Edison i DEPA su 24. veljače potpisale memorandum o izgradnji plinovoda između Grčke i Italije. Za osnovu je uzet projekt ITGI Poseidon (Interconnector Turkey - Greece - Italy), koji je planiran kao dio trase iz Azerbejdžana kroz Tursku i Italiju, ali nije realiziran. Sada se on može iskoristiti za izvoz ruskog plina u Južnu Europu...

Južna Europa je zainteresirana da dobiva ruski plin novim trasama kako ne bi ovisila o ukrajinskom tranzitu. "Sustav za transport plina u Ukrajini je krajnje pohaban, a ukrajinski 'Naftogaz' ne ulaže potrebna sredstva u njegovu modernizaciju", podsjeća Sergej Pravosudov, direktor Instituta za nacionalnu energetiku.

Zemlje Središnje i Sjeverne Europe su to pitanje riješile projektom "Sjeverni tok 2" (plinovod iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more), kojim će plin između ostalog stizati i na sjever Italije (preko Austrije).

Osim toga, postoji potreba i za smanjenjem lokalnih rizika. Primjerice, južne oblasti Italije dobivaju plin kroz cjevovod iz Libije, ali tamo bjesni građanski rat, tako da taj pravac nije pouzdan. Novi projekt ITGI Poseidon osmišljen je upravo s ciljem da riješi te probleme.

Posebno je za njegovu realizaciju zainteresirana Grčka. "Grcima je u interesu da privuku investicije i razvijaju energetsko čvorište", kaže Aleksej Grivac, zamjenik direktora Fonda nacionalne energetske sigurnosti.

Ruski plin može dospjeti u Grčku preko Bugarske ili preko Turske. Drugim riječima, plinovod Poseidon može biti nastavak kako "Turskog toka", tako i "Južnog toka", kaže starija analitičarka tvrtke Vigon Consulting Marija Belova. Međutim, postoji mišljenje da će se najvjerojatnije realizirati "Južni tok" kroz Bugarsku. "Ta varijanta je bolje razrađena. Glavni problem u tom projektu je stav Europske komisije ", ističe Sergej Pravosudov.

Konačna odluka će ovisiti o samim Europljanima. "Tvrtke Edison i DEPA su zainteresirane za stvaranje nove plinske infrastrukture. Sada je potrebno da one iniciraju uključivanje u taj projekt drugih zemalja, preko kojih plin isto može biti transportiran. To je prije svega Bugarska, a možda i Turska, ukoliko se situacija promijeni ", smatra Aleksej Grivac.

Gazprom priznaje da je spreman za realizaciju projekta samo uz suglasnost Europske komisije. "Potrebno je imati podršku Europske komisije", kaže Pravosudov. "Vidjet ćemo hoće li vlasti Italije i Grčke moći uvjeriti dužnosnike Europske komisije da je realizacija ovog projekta prijeko potrebna".

Sada je Europska komisija stavila ITGI na listu prioritetnih projekata, s tim što je ovaj projekt izuzet iz Trećeg energetskog paketa EU na 25 godina (riječ je o normiranom pristupu trećih osoba kapacitetima plinovoda). "To podrazumijeva da će Gazprom moći koristiti 100% njegovog kapaciteta (8 milijardi kubičnih metara - op. red.) Za transport svoga plina", objašnjava Sergej Pravosudov iz Instituta za nacionalnu energetiku. "U protivnom bi se 50% kapaciteta moralo prepustiti nekim drugim dobavljačima".

S druge strane, načelnik Uprave za strateška istraživanja u području energetike Analitičkog centra pri Vladi RF Aleksej Kurdin smatra da će te olakšice funkcionirati samo ako plin krene "Turskim tijekom", tj. ako Gazprom bude prodavao plin na granici Turske i Grčke. "Projekt ITGI je bio usmjeren na diversifikaciju uvoza plina u Europu, što se trebalo postići tranzitom kroz Tursku. Olakšice su se ticale upravo tog projekta ", podsjeća stručnjak. "Ako se pokrene razgovor o isporuci ruskog plina, utoliko prije ako to ne bude preko Turske, nego preko Bugarske, onda će to biti sasvim drugi projekt i Europska komisija će ga ponovno razmatrati", zaključio je Kurdin, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram