Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2016

Može li 3D printanje preporoditi usporenu kinesku industriju?

Ljevaonica željeza i čelika KOCEL grupa, smještena u Autonomnoj regiji Ningxia Hui na sjeverozapadu Kine, uz pomoć nove tehnologije ponovo je osmislila svoje poslovanje...

Osnovana 1966., ova nekoć državna tvrtka danas koristi 3D printanje u svojem čišćem i preciznijem proizvodnom procesu.

BOLJI ZBOG DIZAJNA

"3D printanje mijenja način na koji ljevaonice rade, revitalizirajući postupak koji je u osnovi ostao jednak u Kini u posljednjih 6000 godina." izjavio je Meng Qingwen, zamjenik direktora centra za 3D printanje ove tvrtke.

Tradicionalno se lijevano željezo oblikovalo tako da se ulijevalo u kalupe, koji su obično napravljeni od pjeska, a zatim se čekalo da se ohladi. U prošlosti su, da bi dobili kompleksan oblik, tehničari razdvajali dizajn u jednostavne komponente, izrađivali šablone za svaki dio pojedinačno te zatim spajali dijelove prije stvaranja kalupa. Za razliku od ovoga, 3D printer može izravno napraviti integrirani pješčani kalup i to u najkompleksnijim oblicima.

S novom tehnologijom preciznost postupka lijevanja povećala se s jednog milimetra na 0.2 milimetra, a količina proizvedenog otpadnog materijala pala je za 30 posto na manje od 5 posto, rekao je Meng.

Za izradu bloka dizelskog motora, koji je jedan od najtežih poslova za svaku ljevaonicu, danas je potreban samo jedan dan, uspoređujući s prijašnjih osam dana.

UVIJEK INOVACIJA

Predsjednik KOCEL-a Peng Fan izjavio je da je grupa kupila opremu za 3D printanje u Njemačkoj u 2012. nakon privatizacije. KOCEL sada koristi 3D printere za izradu dijelova koji su teški od par kilograma do 10 tona za General Electric, Siemens i druge velike međunarodne igrače.

Jedna od glavnih prednosti 3D printanja jest da je postupak puno čišći i zahtjeva manje napornog rada, nego kod tradicionalnih ljevaonica. Peng je rekao da su neki od tehničara koji su uz pomoć tehnologije oslobođeni ovog prljavog posla privremeno premješteni u tradicionalne radionice. Čekaju obuku za druge položaje u tvrtki, poput prodaje i službe za potrošače.

"Inovacija nije kratkoročna stvar. Tvrtka mora kontinuirano uvoditi inovacije kako bi ostala živa." istaknuo je Peng.

ZRAKOPLOVI, VLAKOVI I AUTOMOBILI

Osim ljevaonica, 3D printanje također je našlo svoju primjenu u mnogim industrijama, uključujući proizvodnju automobila i kućanskih aparata, biomedicinu i aeronautiku.

Lu Bingheng iz Kineske akademije znanosti, koji podučava 3D printanje na Sveučilištu Jiaotong u Xi'anu, tvrdi da istraživanje 3D printanja cvate u Kini.

Prema svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo, kineski zahtjevi za patent čine četvrtinu svjetskih patenata za 3D printanje i robotiku, čime je ta zemlja postala jedina zemlja sa srednjim dohotkom koja se približava razini tehnološke inovacije razvijenih zemalja.

Lu kaže da će 3D printanje, koje je ključno za istraživanje i razvoj visokokvalitetnih predmeta, u velikoj mjeri pomoći tvrtkama.

NOVI MOTOR

Pod utjecajem svjetskog gospodarskog pada, mnogi proizvođači suočavaju se s problemima, poput prekapacitiranosti, zagađenje i jeftini proizvodi, kojima 3D printanje može pomoći.

Istraživanje Svjetskog instituta McKinsey pokazalo je da se Kina pokazala dobrom u inovacijama fokusiranim na potrošače i inovacijama koje pokreće učinkovitost, što uključuje potrošačku elektroniku, usluge interneta i fleksibilnu proizvodnju.

Prema McKinseyu, ako se nastavi transformacija proizvodnje, osobito njena digitalizacija, nove prilike mogle bi do 2025. kineskom gospodarstvu donijeti 1 do 2.2 trilijuna dolara godišnje, odnosno 24 posto ukupnog rasta BDP-a.

Unatoč tome, He Jun iz instituta za industrijsku ekonomiju pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti vjeruje da je 3D printanje tek mali čimbenik u ogromnom kineskom sektoru proizvodnje te da je prerano da se kaže kako Kina ide prema "stupnju inteligentne proizvodnje".

Očekuje se da će se o ovom pitanju raspravljati početkom ožujka na godišnje dvije sjednice zakonodavaca i političkih savjetnika na kojima će se odrediti konkretne planove za budućnost proizvodnje ove zemlje do 2025.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram