Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2016

Hrvatska diplomacija pokušava popraviti narušene odnose s Njemačkom

Njemačka je vrlo važna kao država partner za naš izvoz. Ona je i ključna država koja drži Europsku uniju na okupu, kazao je Ivica Mudrinić, bivši lavni direktor Hrvatskog telekoma u HRT-ovom Studiju 4, a uz kojega je gostovao i Bruno Lopandić, bivši vansjkpololitički novinar, a sada savjetnik za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore...

"Imali smo napetosti u posljednje vrijeme i zato je važno da se odnosi stabiliziraju", kazao je Mudrinić i naglasio kako smatra dobrom odluku premijera Tihomira Oreškovića da mu jedna od prvih država posjeta bude Njemačka.

Njemačka je, nakon Italije, drugi trgovinski partner i treći ulagač u Hrvatsku, kazao je Lopandić i istaknuo kako je potreban jedan novih zamah u gospodarskim odnosima. Govoreći o odnosima dviju država kazao je da bivša vlada nije održavala jake veze s Njemačkom. "Sjetimo se samo situacije s "lex Perkovićem". Osim toga, 86% njemačkih gospodarstvenika izuzetno nezadovoljno tretmanom kao ulagača u Hrvatsku. Moramo razgovarati kako uklanjati barijere u investicijama", dodao je i napominje da je zabilježen i izvoz, npr. 100.000 kvalificiranih mladih ljudi u inozemstvo. Mudrinić pak smatra da bi se vjerojatno dobili isti podaci da se pita hrvatske izvoznike. Reforme u RH su vrlo bitne. Dijagnostički znamo što je problematično, a sada moramo poduzeti nešto kako bi to otklonili, dodaje.

U Hrvatskoj su 95% tvrtki mala i srednja poduzeća i oni ne mogu izaći van bez potpore. Jako je važno da napravimo jedan pomak i potaknemo jačanje privatnog sektora, rekao je Lopandić. Mudrinić se nadovezao i kazao da svaka transformacija i reforme koštaju te dodaje da je potreban društveni konsenzus kako bi u što kraćem roku napravili ono što je nužno.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram