Zatvori
Poslovni Puls
08/03/2016

Evo što je ruski veleposlanik zapravo htio reći o ruskim turistima na Jadranu

Ministar turizma Anton Kliman, zajedno s pomoćnicom Oliverom Shejbal, primio je u službeni posjet veleposlanika Ruske Federacije Nj.E. Anvara Azimova, s kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja turističke suradnje...

Veleposlanik je zahvalio na prijemu i prije svega istaknuo kako je krivo interpretiran u medijskim izjavama koje su se ovih dana pojavile u hrvatskim medijima, odnosno da su preneseni njegovi zaključci razgovora kojeg je vodio s turističkim radnicima. Ministar je naglasio kako je tako pretpostavio, međutim, kako moramo biti oprezni u komunikaciji, s obzirom da je sigurnost i dobrodošlica trenutno prednost više Hrvatske u odnosu na druge mediteranske zemlje. Ministar je još jednom naglasio kako su ruski turisti više nego dobro došli u Hrvatsku, što smo i pokazali i ostavili otvoreno predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Moskvi.

Ruski veleposlanik pozvao je ministra na sajam u Moskvi u ožujku ove godine, kao i na zajednički sastanak hrvatskih i ruskih turoperatora koji bi se mogao održati u travnju ili svibnju ove godine.

Ministar je naglasio kako je tradicionalno ovih godina da ministar turizma u nekoliko navrata posjećuje Rusiju, upravo kako bi dao i osobni aspekt učestalim pozivima ruskim turistima u Hrvatsku te kako i sam, ukoliko za to bude mogućnosti posjeti ove godine sajam u Moskvi. Osim dodatnih promotivnih aktivnosti u suradnji Hrvatske turističke zajednice, ali i Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo turizma iniciralo je i dalje aktivno pregovara s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova oko mogućnosti za olakšanje i ubrzanje postupka dobivanja viza za Hrvatsku za ruske turiste. Osim što je otvoreno 19 viznih centara diljem Rusije, te je omogućeno da nositelji Schengenske vize s njom mogu doći u Hrvatsku, bez obzira što još nije članica Schengena, razmatraju se i druge mogućnosti izdavanja viza za ruske turiste, po uzoru na neke starije članice EU i schengenskog prostora.

Ministar je istaknuo kako ga posebno veseli činjenica da su najave s ruskog tržišta za ovu sezonu vrlo dobre te je Hrvatska prema National Geografic Traveleru za Rusiju odabrana kao idealna destinacija za obiteljski odmor u 2016.godini. Ministar je podvukao kako je rusko tržište za nas strateški važno, posebice zbog činjenice da Rusi putuju i u pred i posezoni, a u suradnji s predstavništvom HTZ-a u Moskvi radi se puno posebice na B2B i B2C nivou.

Što se tiče aktivnosti za 2016. godinu, HTZ će nastupati na sajmu MITT u Moskvi, od 23. do 26.3.2016., na štandu veličine 40m2 zajedno sa šest suizlagača.

U siječnju je u Moskvi održana radionica Sell Croatia čime je službeno otvorena ovogodišnja sezona promocije Hrvatske kao turističke destinacije u Ruskoj Federaciji. Na radionici je aktivno učestvovalo 50 hrvatskih turističkih tvrtki te stotinjak ruskih partnera, uglavnom turoperatora i agencija. Također, po prvi puta od kada se održavaju radionice Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, na radionici je prisustvovala i direktorica ATOR-a (Udruženje Ruskih Tour Operatora), čime je dodatno naglašena važnost same radionice za predstavnike ruskog turističkog sektora, ali i njihova zainteresiranost za hrvatske destinacije.

Uzimajući u obzir važnost društvenih mreža u promociji turističkih destinacija, HTZ je aktivirao profil na najpopularnijoj ruskoj društvenoj mreži Vkontakte.

Odlične informacije stižu i s područja avio linija, naime avio kompanija Red Wings će ljetom letjeti za Pulu (7 puta tjedno), Split (5 puta tjedno) i Dubrovnik (7 puta tjedno). Uz Aeroflot i S7 ovo je već treća kompanija koja je najavila letove za Hrvatsku u nadolazećoj sezoni. Uz chartere koji se još dogovaraju, već sada imamo dva puta više letova nego prošle godine, što će svakako doprinijeti rastu turističkog prometa s tog tržišta.

Podsjećamo, prošle godine Hrvatsku je posjetilo 113 tisuća ruskih turista, dok je broj dolazaka u 2014.godini iznosio 148 tisuća. Veleposlanik je izrazio želju da se kroz 5-6-godina brojka popne i na 500 tisuća ruskih turista koji bi na godišnjoj bazi posjećivali Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram