Zatvori
Poslovni Puls
08/03/2016

POTVRĐENO: Prošle godine imali smo rast BDP-a od 1,6 posto

Krajem proteklog tjedna DZS je objavio procjenu tromjesečnog BDP-a za četvrto prošlogodišnje tromjesečje prema rashodnoj metodi te područjima djelatnosti (NKD), potvrdivši prve rezultate koji su ukazivali na realan godišnji rast od 1,9%. Na razini cijele 2015. godine BDP je realno veći za 1,6% u odnosu na 2014. godinu...

Rastući po dvoznamenkastoj stopi od 12,1% godišnje, izvoz roba je ostvario najveći pozitivan doprinos rastu BDP-a u prošloj godini. Ukupan izvoz roba i usluga porastao je za 9,2% u odnosu na 2014. godinu čime je ostvaren pozitivan doprinos neto-inozemne potražnje. Istovremeno je uvoz roba i usluga zabilježio nižu stopu godišnjeg rasta od 8,6%.

Domaća potražnja također je dala pozitivan doprinos rastu BDP-a (1,2 postotnih bodova) prvenstveno potaknuta rastom najveće komponente, osobne potrošnje (koja je zabilježila godišnji rast od 1,2%). Državna potrošnja je u protekloj godini porasla za 0,6% dok je s druge strane ohrabrujući rast investicija koje su nakon pada u 2014. godini (-3,4%) u prošloj godini porasle za 1,6%. Promatrajući prema područjima djelatnosti, najveći doprinos gospodarskom rastu došao je iz djelatnosti prerađivačke industrije (koja je zabilježila godišnji rast od 2,6%) dok je najveći negativan doprinos došao iz djelatnosti građevinarstva koje je sedmu godinu zaredom zabilježilo pad (0,6% godišnje).

U 2016. godini očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta BDP-a uz očekivani pozitivni doprinos osobne potrošnje, investicija te neto izvoza roba i usluga, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram