Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2016

Rothschild: Nastavlja se pogoršavati stanje u svjetskoj ekonomiji

Situacija u svjetskoj ekonomiji i na globalnim financijskim tržištima nastavit će se pogoršavati tijekom ove godine, a najteže će biti tržištima u razvoju zbog drastičnog pada cijena sirovina, navodi se u pismu koje je predsjednik borda direktora fonda RIT Capital Partners lord Jacob Rothschild poslao svojim klijentima...

Tijekom posljednjih nekoliko godina postali smo svjedoci činjenice da zemlje u razvoju eksplozivnim tempom povećavaju devizne dugove, koje moraju vraćati u dolarima, čija je vrijednost drastično porasla i to u situaciji u kojoj je došlo do kolapsa cijena sirovina, kaže se u Rothschildovom pismu.

Zemlje poput Brazila, Rusije, Nigerije, Kazahstana i Ukrajine, kako je rekao, nalaze se u velikoj nevolji.

Rothschild smatra da kriza u cijelom svijetu raste. Istinske razmjere usporavanja rasta kineskog gospodarstva još uvijek nisu jasne. Kriza na Bliskom istoku neće biti riješena u doglednoj budućnosti. Rast ekonomija SAD-a i EU je razočaravajući, kaže se u pismu.

Ipak, treba napomenuti da Rusija savjesno otplaćuje svoje dugove. Tako prema podacima Banke Rusije u razdoblju od siječnja 2015. godina do siječnja 2016. godine ukupan dug Rusije smanjen je s 599 milijardi dolara na 515,3 milijarde dolara, piše portal Vzgljad.

Kolumnist The Washington Times-a Tod Wood nedavno je napisao da je predsjednik RF Vladimir Putin u teškoj ekonomskoj situaciji pokazao veliku mudrost u financijskoj igri u kojoj je inače imao slabe karte. Tako je Moskva isplatila veliki dio državnog duga i održava ga na vrlo niskoj razini manjem od 20% BDP-a, dok je većina zapadnih zemalja znatno zaduženija. Istovremeno razina deviznih rezervi Rusija je povećavala, što je omogućilo da izađe na kraj s financijskim poteškoćama posljednjih godina, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram