Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2016

Ukupni depoziti u siječnju nastavili s godišnjim stopama rasta

Prema posljednjim podacima HNB-a u siječnju je nastavljen godišnji rast ukupnih depozita. Premda su na mjesečnoj razini, drugi mjesec za redom, zabilježili pad od 1,4 mlrd. kuna (0,5%), ukupni depoziti (depozitni novac i oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) u odnosu na isti mjesec 2015. godine porasli su za 12,1 mlrd. kuna (5,0%) te su krajem promatranog mjeseca iznosili 255,6 mlrd. kuna...

Ukupni štedni i oročeni depoziti krajem siječnja prošle godine dosegnuli su 207,2 mlrd. kuna, te su uz blagi mjesečni rast za 624,7 mil. kuna (0,3%) u odnosu na isti mjesec 2015. godine viši za 6,3 mlrd. kuna. (3,1%) čemu je najviše pridonio godišnji rast deviznih i kunskih depozita. Ukupni devizni depoziti su krajem siječnja iznosili 171,6 mlrd. kuna, zabilježivši povećanje za 266 mil. kuna u odnosu na prosinac prošle godine dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 5,2 mlrd. kuna (3,1%).

Razmjerno snažan rast na godišnjoj razini dobrim dijelom je i posljedica kupoprodajne transakcije vezane za prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) u vlasništvu Adris grupe multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT). Budući da devizni depoziti čine 83% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u siječnju od 0,4% na godišnjoj razini pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza.

Krajem siječnja depozitni novac iznosio je 48,5 mlrd. kuna što je 2 mlrd. kuna manje u odnosu na prosinac 2015. godine (4,0%) dok je na godišnjoj razini zabilježio rast za 5,9 mlrd. kuna (13,7%). Navedeno ukazuje na nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima, što je dijelom rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata (od početka prošle godine).

Promatrano prema sektorima, depoziti stanovništvu, koji čine gotovo 82% ukupnih depozita krajem siječnja iznosili su 168,9 mlrd. kuna. U odnosu na mjesec ranije zadržali su se gotovo na istoj razini (zabilježivši blagi rast od 0,1%) dok su u odnosu na isti mjesec 2015. godine porasli za 398 mil. kuna (0,2%). Uz mjesečni rast od 425 mil. kuna (1,4%), depoziti poduzeća krajem siječnja iznosili su 31,1 mlrd. kuna. Promatrano u odnosu na isti mjesec 2015. godine ukupni depoziti poduzeća su značajno porasli za 8,1 mlrd. kuna rastući po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi od 35,4%. (posljedica već spomenute transakcije vezane za kupnju TDR-a koja je zaključena krajem rujna).

Godišnji pad depozita zabilježen je u kategorijama drugih financijskih posrednika (34,6%), pomoćnih financijskih institucija (22,5%) te kod osiguravajućih društava i mirovinskih fondova (24,5%). Rast depozita u sektorima kućanstava i poduzeća mogao bi i u ovoj godini pridonijeti pozitivnim godišnjim stopa rasta ukupnih depozita, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram