Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2016

Ryanair najavio veliku promjenu koja će smanjiti broj nezadovoljnih putnika

Irski Ryanair, najveći europski niskobudžetni zračni prijevoznik, mijenja strategiju. Izvršni direktor Michael O’Leary najavio je da će biti ljubazniji prema putnicima...

O'Leary je ranije predlagao uvođenje stajaćih mjesta u kabini i naplaćivanje uporabe WC-a u avionu.

Ryanair nudi najjeftinije karte u Europi, ponekad po cijeni od samo 15 dolara u jednom smjeru. Tvrtka ima niske operativne troškove, minimalno troši na uređenje kabina, a naplaćuje gotovo sve izvan troškova karte piše Wall Street Journal.

Kompanija je smanjila kaznu za putnike koji ne ponesu boarding pass prilikom ulaska u avion sa 70 na 45 eura.

Poslovni model koji je prvi uveo Ryanair, a danas ga mnogi imitiraju, omogućio je kompaniji staroj 32 godine da izraste u drugog najvećeg europskog avio prijevoznika po broju putnika nakon njemačke Lufthanse.

U 2013. vodio se žestoki rat cijenama među aviokompanijama, a ulagači su strahovali da Ryanair zbog snažne konkurencije neće moći održati niske troškove.

Kako bi ponovo privukao putnike O’Leary je olabavio stroga ograničenja za prtljagu koja se unosi u avion, i redizajnirao web stranicu kompanije. Smanjene su kazne i osoblju je rečeno da bude ljubaznije. Tvrtka je odustala od obavještavanja putnika svaki put kad bi let stizao na vrijeme, što je putnike isprva zabavljalo, a kasnije uzrujavalo.

U 2013. rast broja putnika pao je na 1 do 3 posto, uz 20 posto neprodanih sjedala. Ove godine mjesečni rast broja putnika iznosi 10 posto. Poslovni rezultati za cijelu godinu bit će objavljeni u svibnju, a Ryanair očekuje da broj putnika dosegne 106 milijuna, oko 6 posto više od predviđanja. Prosječan broj prodanih sjedala trebao bi iznositi 92 posto, naprema 83 posto u ožujku 2014.

Ulagači su vjerovali da će troškovi privlačenja nezadovoljnih putnika naštetiti ukupnoj profitabilnosti kompanije, ali niske cijene nafte su djelomično amortizirale trošak. Osim toga, Ryanair je snizio i neke druge troškovne stavke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram